Wpis z mikrobloga

Jak wszyscy wiemy, nuty w perfumach to rzecz umowna i nierzadko mocno naciągana. Dlatego ćwiczenie na dziś - z czym perfumirkom kojarzą się nuty solarne? Jak wyobrażacie sobie ich zapach?

#perfumy
markaron - Jak wszyscy wiemy, nuty w perfumach to rzecz umowna i nierzadko mocno naci...

źródło: image

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@markaron: Nuty solarne to są takie delikatnie słodkie aldehydy, nie trzeba ich sobie wyobrażać bo są całkiem realne ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
  • 5
@kyloe: No właśnie nie do końca. Aldehydy, ich zapach i budowa molekularna to inny temat w dodatku bardzo szeroki bo aldehydy to szeroka grupa aroma molekuł. Nie mówiąc o tym, że ten sam efekt (zapach pojedyńczej aroma molekuły) można osiągnąć na wiele sposobów, często łącząc ze sobą kilka aroma molekuł. Ostatnio tak osiągnąłem efekt kadzidła/suchego dymu łącząc aroma molekuły o zapachu drzewa cedrowego i śliwki. Ja pytam mniej technicznie.
  • Odpowiedz
@markaron: Jak to pierwszy raz zobaczyłem to się mocno głowiłem jak mogą pachnieć i dalej nie mam pojęcia. Coś lekkiego, jak powiew świeżego powietrza w ciepły dzień i może nieco kwiatowe? Zmyślam kompletnie, bo nawet nie wiem czy wąchałem coś z wypisanymi nutami solarnymi.
  • Odpowiedz
@markaron: Gdybym miał tak z głowy powiedzieć jak sobie wyobrażam i z czym mi się kojarzą "nuty solarne", to mógłbym to określić jako świeżość lub czystość :)
Rozwijając temat, myślę że musiałbym podzielić to na 4 grupy-według pór roku, przyjmując, że mamy zawsze słoneczny poranek, bo wspomniany słoneczny poranek jest pierwszą myślą, która przychodzi mi do głowy przy "nutach solarnych" :D

Wiosna-świeżo-kwiatowy, lekko słodkawy, jak zwiewny wiatr :)
Lato-nadal świeży,
  • Odpowiedz