Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Szukam sposobu i informacji od ludzi, którzy mają pojęcie lub coś podpowiedzą.
Otrzymałem po długiej batalii spadek po rodziach, duży spadek w postaci gotówki. Nie mam pojęcia jak ją zainwestować, w co wrzucić tak aby zaraz te pieniądze nie zniknęły z konta. Mój dobry kolega, który jako jedyny wie że mam kasę radzi abym rzucił pracę. Nie chcę tego robić bo nie mam co robić w wolnym czasie a boje się że zaraz porwie mnie wir zakupowy. Jedyne co sobie kupiłem to nowy telefon jak na razie. Z bank dzownią do mnie z ofertą VIPowską ale wszystko odrzucam, nie za bardzo ufam nieznajomym co mają super piękne oferty. Krypto nie ruszam, myślę o zakupie 2-3 mieszkań gdzieś w centrum Warszawy i pod wynajem. Martwi mnie tylko ta cała otoczka papierkologiczna czy dam sobię z tym radę. mam dopiero 23 lata i już mam takie "problemy". Rodzeństwa nie mam, zostałem praktycznie sam z wujkami i ciotkami co nagle zaczęli się do mnie odzywać i doradzać. Nie chcę z nikim kontaktu ja razie. Proszę o pomoc.
#pomoc #inwestowanie #gielda #pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mój dobry kolega, który jako jedyny wie że mam kasę radzi abym rzucił pracę. Nie chcę tego robić bo nie mam co robić w wolnym czasie

@mirko_anonim: tylko nie to, chłopie. Ale jak masz na tyle dużo hajsu, aby się o zarobki nie martwić, to możesz poszukać przyjemniejszej pracy, niż masz teraz. A co do zarządzania majątkiem, to pójdź do jakiegoś doradcy. Są w miarę pewne sposoby, jak obligacje, które
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tylko obligacje skarbowe, jeśli nie chcesz ryzykować utraty środków. Gdybyś jednak chciał podjąć ryzyko i myślał długoterminowo, to ja bym zastanowił się na Twoim miejscu nad stabilnymi spółkami z dywidendą.
  • Odpowiedz
Nie powiem ci co masz zrobić, ale napisze co ja bym zrobił jak bym odziedziczył kilka mln pln:
* podzieliłbym całość na 3 czesci: 30/50/20
Za pierwszą część kupiłbym mieszkanie pod najem (albo kilka jak wystarczy) w top 5.
* za drugą (najwieksza) kupiłbym etf na cały świat, najpewniej VWCE.
* ZA trzecia część kupiłbym obligacje 10 letnie indeksowane inflacja.

Do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to nie jest porada inwestycyjna, ale ja bym wrzucił w EDO wszystko. A po przeczytaniu podlinkowanej wyżej książki Inwestomatu i np. Finansowej Fortecy będziesz wiedział ile przerzucić na coś innego niż obligi i na co.
Na pewno nigdy bym nie rzucał pracy. Tylko cieszył się świadomością, że już mniej muszę.
Powodzenia w walce z wujkami i kolegami i innymi pokusami, żeby to wszystko r----------ć w rok.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mało informacji podałeś, przede wszystkim ile? Jak chcesz kupić 2-3 mieszkania w Warszawie to strzelam 2-3 miliony.
Przede wszystkim przy zakupupie nieruchomości jest dużo opłat typu podatki, działka dla agenta itp. więc licz jakieś 20-30 tys. na mieszkanie.

A co do innych informacji to pytanie, jaką masz pracę, masz studia? Jakie masz ambicje? jakie masz wykształcenie, jakie chcesz mieć wykształcenie, masz długi? jak tak to jakie? masz oszczędności bez
  • Odpowiedz
Martwi mnie tylko ta cała otoczka papierkologiczna czy dam sobię z tym radę. mam dopiero 23 lata i już mam takie "problemy".

@mirko_anonim: przy duzej kasie zamieniasz pracę na koszt - weź sobie agencję, tkóra wynajdzie Ci trzy mieszkania pod inwestycje. Ty tylko będziesz czytał maile z ofertami.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: polecam dywersyfikować. Jeśli już chcesz mieszkanie to kup jedno. Resztę przeznacz na obligacje, ETFy, krypto, kruszce lub inne instrumenty finansowe. Trochę zostaw sobie na koncie na wypadek trudnejszego okresu, np. kilkumiesięcznego bezrobocia. Ogólnie to ja polecam kanał Marcina Iwucia. U mnie jego podejście do oszczędności się super sprawdza. A co ważne daj sobie czas. Pieniądze Ci nie wyparują, nie bój się inflacji i nie wierz w "jedyną taką okazję
  • Odpowiedz