Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +85
Geodezja - największa pomyłka w moim 30-letnim życiu.
Studia czasochłonne i wymagające. ArcGIS, QGIS, AutoCAD, BricsCAD i inne programy - wszystko biegle, razem z toolboxami, wtyczkami, sryczkami. Pracy na rynku niewiele, jeśli już to przede wszystkim w państwowych urzędach, w służbie cywilnej. Na koniec logujesz się na konto bankowe i widzisz TO. Wyżaliłem się z rana to spadam na drzewo.
#pracbaza #studbaza #zalesie
Studia czasochłonne i wymagające. ArcGIS, QGIS, AutoCAD, BricsCAD i inne programy - wszystko biegle, razem z toolboxami, wtyczkami, sryczkami. Pracy na rynku niewiele, jeśli już to przede wszystkim w państwowych urzędach, w służbie cywilnej. Na koniec logujesz się na konto bankowe i widzisz TO. Wyżaliłem się z rana to spadam na drzewo.
#pracbaza #studbaza #zalesie

źródło: 0E7868E4-4920-412E-A5C8-57E3C2F152F3
Pobierz
ilem +126

źródło: GpI81jGXQAEdgst
Pobierz
nowy papież
@grill-bill: Zdefiniuj, które są tradycyjne, bo przez 2 tysiące lat chrześcijaństwo przeszło od brodatych włóczęgów śmierdzących rybą, do biskupów-książąt na złotych tronach, od miłości bliźniego i nadstawiania policzka, do wojen religijnych i bulli Inter caetera, w której papież daje prawo podboju nowego świata królowi Hiszpanii itp. Domyślam się, że chodzi o zasady nie bardziej tradycyjne niż 200 lat.
@grill-bill: No, tak też myślałem. W dzisiejszym rozumieniu tradycyjny, to 100 lat temu postępowy. Ja bym wolał tradycyjnego konserwatystę. Może część oszukujących się, letnich katolików przejrzałaby na oczy.
To akurat nie przez 2 tysiące lat, tylko przez niecałe 1300 lat. Czyli zajęło im to krócej.
Podwaliny pod bogactwo KK położyły reformy Grzegorza VII, w następnych wiekach apetyty KK rosły, a apogeum nastąpiło w XIV w., w okresie tzw. niewoli awiniońskiej. Pontyfikat Klemensa VI (1342-1352) był początkiem czasów, gdy papieże nurzali się w luksusie.
Taki Franciszek, np. był kiepskim