Wpis z mikrobloga

Wiem że aktualnie j---e sie deweloperów ale chciałbym przypomnieć pośredników
Z czasów szukania mieszkania do kupienia to pamiętam kompletną nieznajomość pośredniczek (głównie miałem do czynienia z kobietami) co do kwestii technicznych. Nie wierzę że przez 10+ lat nikt nie sprawdzał instalacji elektrycznej oraz hydraulicznej w mieszkaniu które miał zamiar kupić. Te kobiety miały tylko w głowie - miedź czyli instalacja zrobiona. Były zaskoczone w większości gdy sprawdzałem skrzynki bezpieczników lub jakie kable idą do gniazdek. Tłumaczyłem że jeśli do kuchni idzie zły kabel to mimo miedzi będę musiał robić elektrykę.

Przez tyle lat pracy nie kumały o co chodzi z przekrojami przewodów w ścianach. Nie wiedziały dlaczego 3 bezpieczniki na 3 pokojowe mieszkanie to za mało. Ja po pierwszej sytuacji z ciekawości bym się dowiedział dlaczego klient sprawdza w ten sposób instalacje. Już nie wspominam o tym że do sprzedaży nie były przygotowane. Gdy pytałem czy mieszkanie jest zadłużone w spółdzielni to w większości przypadków nie wiedziały i muszą sprawdzić itd. Tragedia.
#nieruchomosci
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przez tyle lat pracy nie kumały o co chodzi z przekrojami przewodów w ścianach. Nie wiedziały dlaczego 3 bezpieczniki na 3 pokojowe mieszkanie to za mało. Ja po pierwszej sytuacji z ciekawości bym się dowiedział dlaczego klient sprawdza w ten sposób instalacje.

@Marek_Kodrat:
Myślę że doskonale wiedziały tylko waliły głupa, licząc że trafią na kogoś kto się nie zna i nie będzie targował z ceny na nową instalację.
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: jakiś czas temu oglądałem mieszkanie. Niby było gotowe do wprowadzenia, ale układ i standard mi nie odpowiadały, więc chciałem kupić jako do remontu. Jednym z podstawowych kryteriów była możliwość połączenia kuchni z salonem. Pośredniczka podczas prezentacji uprzedziła moje pytanie (pewnie inni oglądający je też zadawali) i poinformowała, że ściana między kuchnią i salonem nie jest nośna i można burzyć. Dla mnie to było podstawowe kryterium, bo reszta parametrów mieszkania
  • Odpowiedz
Myślę że doskonale wiedziały tylko waliły głupa

@Normalny_czyli_dla_wi3lu_inny: po co miałby to wiedzieć? Nie robią w budowlance, a o ich zarobkach decydowało głównie jakie zdjęcia mieszkania umieją zrobić i jak nawijają makaron na uszy klientów. Myślę, że 3/4 agentów może mieć w pompie douczenie się o instalacjach i tematach okołobudowlanych
  • Odpowiedz