Aktywne Wpisy

janek_m +13
Nie wiem, czy to tylko moja głowa, czy faktycznie świat oszalał, ale odnoszę wrażenie, że nagle picie alkoholu stało się... passé. Nie mówię o patologicznym chlaniu na umór – to wiadomo, że słabe. Ale teraz nawet lampka wina do kolacji to dla niektórych powód do moralnej krucjaty.
I wiecie co? Śmieszy mnie to. Bo wygląda to trochę jak nowe religie. Ludzie, którzy jeszcze parę lat temu robili „kreskę” na imprezie i wciągali wszystko
I wiecie co? Śmieszy mnie to. Bo wygląda to trochę jak nowe religie. Ludzie, którzy jeszcze parę lat temu robili „kreskę” na imprezie i wciągali wszystko

BobrowieckiHuop +44

Co, jeśli rzeczywistość nie jest czymś, w czym biernie uczestniczysz… tylko czymś, co wymaga twojej obecności, by zaistnieć?
Kiedy patrzysz – świat się kształtuje. Kiedy nie patrzysz – wszystko staje się nieokreślone.
W nowym wpisie zagłębiam się w pytania, które łączą fizykę kwantową, świadomość i filozofię umysłu:
🔹 Czy możemy wpływać na świat, nawet tego nie wiedząc?
🔹 Czym tak naprawdę jest „ja”?
🔹 Czy istnieje tylko jedna wersja ciebie, która zawsze przetrwa?
🔹 A jeśli to właśnie ty jesteś jedynym naprawdę „aktywnym” elementem tego wszechświata?
Całość tu:
https://horyzonty-jutra.blogspot.com/2025/04/wyobraz-sobie-ze-budzisz-sie-pewnego.html
#kosmos#filozofia#gruparatowaniapoziomu#ciekawostki#nauka