Wpis z mikrobloga

Dwa pytania:
1. Gdzie w Polsce wybrać się w góry pod namiot na kilka dni (3-4) na dziko? Co roku was o to pytam i polecacie fajne miejsca. Fajne widoki i z dala od ludzi żeby nikt nie pod*ierdolił że nocujemy. Chyba że jednak polecacie jakieś fajne z ludźmi.

2. W lasach państwowych i ogólnie w górach jest zakaz nocowania pod namiotem w niewyznaczonych miejscach. A co z hamakami związanymi o drzewa? Nie ingeruje to przecież w ściółkę.

W tym roku planowaliśmy Bieszczady ale jak tam z takim noclegiem to nie mam pojęcia. Fajnie jakby to były jakieś wyższe szczyty

Dwa lata temu spędziliśmy nocki na Beskidzie Wyspowym, w tamtym roku Karkonoski Park Narodowy gdzie musieliśmy jednak spać w schroniskach lub udało nam się na jedną noc znaleźć opuszczoną szopę. Zazwyczaj bierzemy może kilka litrów wody, jakieś jedzenie z puszki i sobie tak spędzamy czas zwiedzając góry mając 30 kg na plecach.
#gory #podroze #pytanie #biwakowanie #bieszczady #podrozujzwykopem
murzynekkk - Dwa pytania:
1. Gdzie w Polsce wybrać się w góry pod namiot na kilka dni...

źródło: IMG_3243

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@pyszniarz: tyle lat tutaj siedzę i jestem w stanie potwierdzić że potrafią podać fajne miejsca( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szczególnie że polecili mi Beskid
A znać się znają na wielu rzeczach.
  • Odpowiedz
@murzynekkk: z takim bagażem to ile zrobisz maks 30 kilometrów no to odpalasz sobie mapy.cz przechodzisz na nakładkę turystyczną i latasz kursorem po mapie planując trase

możesz zrobić gorce i pieniny z sądeckim, beskid żywiecki, jesioniki z kotliną kłodzką, izery, beskid niski, beskidy morawskie, na słowacji masz pełno dzikich miejsc fatry i magistrale wystarczy trochę posiedzieć nad mapą

co do noclegów rozbijasz sie po zmroku pakujesz się o świcie nie
  • Odpowiedz
@murzynekkk:

Ja bym szukal na geoportalu jakichs polan, ktore sa niuprawiane ze starym niezamieszkalym domem tak aby calosc to byla jedna duza dzialka. Wowczas masz praktycznie pewnosc, ze to teren prywatny, ktorego nikt nie uzywa i rozlozyc sobie na takim gdzies nie na widoku hamak albo maly namiot. Glownie wlasnie w beskidzie wyspowym.

Oczywiscie zgode od wlasciciela nadal trzeba miec ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@penkroff: właśnie teraz odkryłem te mapy.cz i apka wydaje sie naprawde w porządku.
Co do kilometrów to na Beskidzie udało nam się machnąć około 50 km
Będę właśnie sprawdzał te miejsca które podałeś, dzięki

@nieznamniepamietam Z tym geoportalem to fajny patent, właśnie nie wiedziałem jak znaleźć opuszczone chatki bo też nad tym myślałem. Druga sprawa czy takie chatki czasem nie należą do nadlesnictwa? To mógłby być problem.

@panzmarszrutkiwbiszkeku
  • Odpowiedz
@murzynekkk:

Watpie, moze sa jeszcze jakies inne parametry, ktore wskazywalyby na to czy dana dzialka jest lasow panstwowych. Lasy panstwowe tez maja swoje geoportale z mapami lasow.

Opuszczone chatki no to glownie ze zdjecia satelitarnego jak nie widzisz uzywanej wyjezdzonej drogi to raczej nieuzywany. A nawet jesli jest inaczej to na 90proc ktos kto mieszka w takiej chatce pozwoli ci sie rozlozyc na skraju duzej dzialki.

Nie mam na mysli
  • Odpowiedz
@murzynekkk: 1. Gdzie mozna - a) wszedzie w lesie poza szlakami. Szanse sa bliskie zeru, ze ktos cie znajdzie, chyba, ze grzybiarz, mysliwy, ale po zmroku nikt.
b) przy wiatach. Duzo osob robi dlugodystansowe i zawsze jak robia pauzy to są to wiaty na noc.
W PN i rezerwatach nie schodz ze szlaku, tylko wiaty.
W razie kontroli jak cos to robisz dlugi szlak i zastal Cie zmrok. A w
  • Odpowiedz
@murzynekkk: w Bieszczadach masz ograniczone opcje, bo w Parku Narodowym jest absolutny zakaz, co jednak nie przeszkadza niektórym, np ostatnio widziałem kolesia co spał w namiocie na szczycie Wielkiej Rawki. Hamaków też nie wolno. Możesz za to próbować poza parkiem, np tutaj nikt się nie czepi:
https://maps.app.goo.gl/bYQJdFaR3SwgvU4x7
ale spodziewaj się sporo ludzi. Jak bez ludzi to mocniej na północny wschód, tam praktycznie nikt nie chodzi, ale masz 100% szans że
kabzior - @murzynekkk: w Bieszczadach masz ograniczone opcje, bo w Parku Narodowym je...

źródło: E20CAB13-666D-489F-AF45-53B697FCC232_1_105_c

Pobierz
  • Odpowiedz
@FunkyZeit:

Ja sporo mniej miewałem przy 2 tygodniowych wyjazdach w góry z zapasem zarcia na ten czas.
W środowisku to ci wszyscy blogerzy buszkraftowi to są generalnie dobrym pośmiewiskiem, naciągają ludzi na gadżety, a na zwykła wycieczkę z noclegiem w budzie szykują się jak na wyjazd życia.
  • Odpowiedz