Wpis z mikrobloga

Mirki, mija prawie rok od kupna samochodu, a ja go nie przerejestrowalem na siebie...

Jutro idę do WK chyba żeby zarejestrować. Pytanie czy to będzie automatyczna kara czy nie?

Jesli tak to może jest jakaś inna opcja - np. Sprzedać samochód komuś innemu i tym samym uniknąć kary?

#motoryzacja
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaj0x: lol, rok? Masz na to w zasadzie miesiąc od zakupu, więc imo na bank wlepią ci mandacik. Chyba że masz jakieś usprawiedliwienie na to? Ale żeby z miesiąca przeciągło się na dwanaście, to chyba żadna bajka nie przejdzie...

Za nieprzerejestrowanie samochodu w ciągu 30 dni grozi kara w wysokości 500 zł. Jeśli wniosek o rejestrację nie zostanie złożony w ciągu 180 dni, kara wzrośnie do 1000 zł.
  • Odpowiedz
@kaj0x: wg mnie nie możesz sprzedać samochodu jeśli go nie przerejestrowałeś, bo w zasadzie masz nieważne tablice? Tamten właściciel pewnie zgłosił zbycie pojazdu, a nie został on zarejestrowany przez ciebie, więc z automatu jak go sprzedasz to twój wniosek o jego sprzedaży potwierdzi fakt że go nie zarejestrowałeś i zapłacisz jeszcze większą karę? Ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
  • Odpowiedz
@kaj0x: Jest tylko jeden sposób na uniknięcie tej kary ale nie jest gwarantowany:

Możesz spróbować złożyć wniosek o wydłużenie czasu na rejestrację, np. powołując się na szczególne okoliczności (np. konieczność naprawy auta, poważna choroba). Starosta może w wyjątkowych przypadkach zawiesić postępowanie i nie nałożyć kary, ale to zależy od uznania urzędu.

W każdym innym przypadku czy to sprzedaż komukolwiek czy gdy sam się zgłosisz to urząd ma obowiązek nałożyć 1000zł
  • Odpowiedz