Wpis z mikrobloga

Będę niedługo składał komputer dla siebie na kolejne 10 lat. Najwięcej używany do gier oraz czasem do obróbki wideo i innych programów. Iść w Ryzena 9950X3D czy w Intela Ultra 9 285k? Słyszałem, że Ryzeny mają problem z mikrozacięciami (spadki fpsów, stuttering). Nie wiem, na ile to jest kwestia ustawień, a na ile kwestia wadliwości? Ktoś się z tym spotkał?
#ryzen #amd #intel #pcmasterrace #komputery
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adrian77: pierwsze słyszę o takich przypadkach. Sam ostatnio złożyłem komputer na ryzen 7 7700 i wszystko działa super. A co do wydajności, obejrzyj testy w programach które cię interesują i wybierz co wydajniejsze/bardziej opłacalne.
  • Odpowiedz
przycięć na x3d nie powinieneś oczekiwać, na tyle mały procent ma z tym problemy, zę nawet większe portale nic o tym nie piszą. pewnie albo coś źle w biosie ustawione albo problem z oprogramowaniem 3 firm typu afterburner albo fanspeed bo zdaje się był bug z tym i x3d.
mam x3d i nic mi nie przycina.

najnowsza seria intela to nieporozumienie i chyba nawet intel to przyznał bo podobno nowa generacja już
  • Odpowiedz
  • 2
@Adrian77 polecam Tech Liptona, co miesiąc robi film na YT, informując co nowego jest i ma być na rynku, jak sytuacja z cenami i dostępnością.
LINK

Na Pepperze za to możesz wyszukać każdy komponent oddzielnie, mają tam swoje kategorie.
Tak jeszcze taniej można złożyć komputer. Dowiadujesz się, jakie były okazyjne ceny przed kilkoma tygodniami, więc będziesz też wiedział na jakie ceny można liczyć gdy są promocje.
  • Odpowiedz
Ryzeny mają problem z mikrozacięciami (spadki fpsów, stuttering)

@Adrian77: obawiam się, że to wiedza podwórkowa, ale generalnie temat nie wygląda na poważny - był lekko poruszany tu i ówdzie od miesięcy, ale raczej w formie clickbaitu. Żaden z naszych klientów nie narzekał, ani my sami nie doświadczyliśmy w @X-PC, a procki X3D to tak z dobrych ponad 20% wszystkich składanych komputerów.

#majk3lskladapcty
majk3l - >Ryzeny mają problem z mikrozacięciami (spadki fpsów, stuttering)

@Adrian77...
  • Odpowiedz
Intela Ultra 9 285k

@Adrian77: intel ma spore zalety w obróbce wideo i w niektórych programach też może mieć przewagi, choć w grach będzie odstawał. Idąc w intela będziesz miał problem z tym:

na kolejne 10
  • Odpowiedz