Wpis z mikrobloga

@kamil-tumuletz

Tl;dr lepsza edukacja, świadomość ekonomiczna wśród ludzi, a także hipergamia kobiet i brak ostracyzmu dla ludzi rozwodzących się negatywnie koreluje z dzietnością ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Vampire007 nie no w małym mieście masz niższe czynsze i tańsze nieruchomości oprócz trzech januszeksów w okolicy z umową śmieciową na 1/4 etatu - czego nie rozumiesz lewaku? XD możesz dojeżdżać do wojewódzkiego nieistniejącym pekaesem i zlikwidowanym pkp ale tobie sie nie chce pracować :D
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz piszesz, że nie jest tak, że ludzie nie chcą dzieci, bo wolą podróże, tylko ich nie stać. Jakoś ja mam w cholerę więcej niż to minimum na dziecko. Moja kobita też.
A jakoś wolimy podróże. Mało tego. W tym samym czasie w biedniejszych warstwach ludzie robią dzieci jak szaleni.
  • Odpowiedz
@neib1 podróże to kropla bez znaczenia w tym całym bilansie, nawet jeśli - to niczego nie przeważają w ogólnym rozrachunku. Dołóż 200k na kampera w skali 10 lat - niczego to nie zmienia.

To takie p---------e przedsiębiorców i millenialsów że te młode to nie chcą się mnożyć o chlebie ze smalcem jak my
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Niby takie dramatyczne dane ale gdyby rzeczywiście tylko 1% Polaków mogło się "zastąpić" to mielibyśmy dzietność nie 1,1 tylko 0,11. Musisz do tego doliczyć wszystkie przypadki gdzie młodzi mają dzieci i mieszkają z rodzicami, albo dostają mieszkanie w spadku po babci albo wracają z zagranicy z kasą odłożoną na mieszkanie albo.... No dużo jest różnych innych sytuacji i szczerze mówiąc nie wiem czy takich "wyjątków" czasem nie jest dużo
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz aha. Kolejna rzecz. W pierwotnym poście piszesz jak marne AI, a potem jak upośledzony wykopek.
Po cholerę generujesz takie posty. Nawet nie umiesz ich potem bronić.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: zapomniałeś o jeszcze jednym aspekcie - niepłodność. Wiele kobiet ma takie "nieprzyjemności" jak endometrioza o których mówi się dosłownie od paru lat (wcześniej objawy typu bardzo bolesne miesiączki ginekolodzy w PL zbywali niezwykle profesjonalnym "taka uroda"). Także niekażdy kto chce ten może bez np. kosztownego in vitro.

I jeszcze jeden temat powiązany. Poziom służby zdrowia. Tutaj mógłbym godzinami, ale chodzi mi o takie aspekty jak: dostęp do znieczulenia (w
  • Odpowiedz