Aktywne Wpisy
ZlaChmurka +5
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

BlackenedBlue +174
i ja kocham takie miejsca w polsce właśnie

źródło: temp_file4568750733017339450
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file4568750733017339450
PobierzWykop.pl
Dzisiaj natomiast jakiś moralny spastyk z afazją wydał z siebie takie dictum jak na screenie. I mimo, że wyjaśniłem, że nie, Jezus nie był rewolucjonistą, przedstawiłem fakty, to w małpim zapędzie swołocz przyszła i plusowała ten umysłowy wykwit.
Ustalmy:
- Jezus nie był hipisem, doktryny polityczne nie były głównym przedmiotem jego nauczania,
- Ponieważ wychowywał się w Galilei, gdzie nie było wojsk rzymskich, to nikt mu nie kładł do głowy insurekcyjnych poglądów przeciwko okupantom,
- Niektórzy uczniowie Jezusa byli zelotami, czyli fanatycznym ugrupowaniem religijnym o surowych zasadach moralnych. Jeśli dobrze pamiętam to był to np. apostoł Szymon. Uczniowie Jezusa nie byli hipisami,
- Po ukrzyżowaniu wojska rzymskie nawet nie starały się odnaleźć uczniów Jezusa, bo najwyraźniej nie brano ich nawet za siłę potencjalnie wywrotową,
- Jezus był religijnym Żydem, obchodził żydowskie święta, pościł, modlił się, twierdził, że „nie przyszedł, żeby obalić prawo” (Mt 5, 17)
- Cudzołożnicę ocalił od ukamienowania, ale nakazał jej odejść od grzechu (J 8, 11),
- Żydowski historyk Josef Klausner twierdził, że Jezus był rabinem podobnym jak współczesny mu Hillel,
- David Flusser, izraelski profesor chrześcijaństwa i judaizmu, twierdził, że sposób wypowiedzi Jezusa był podobny do ruchu faryzejczyków (Faryzeusze nie byli koniecznie złymi ludźmi, wbrew obiegowej wiedzy),
- Géza Vermes, badacz historii Jezusa, zwracał uwagę, że zachowanie Jezusa miało wiele wspólnego z charyzmatycznymi prorokami wspominanymi w Talmudzie,
- Jezus nie zapoczątkował żadnego ruchu politycznego, tak naprawdę to nie założył nawet chrześcijaństwa (był to św. Paweł), tylko kontynuował tradycję żydowską. W jaki więc sposób miałby On być rewolucjonistą – nie wiem.
Zastanawia mnie jednak taka silna potrzeba dostrzegania wszędzie politycznych motywacji. Rozpatrywanie wszystkiego w kategoriach politycznych musi być bardzo męczące. Znamienny paradoks, że ludzie narzekający na polityczność Kościoła, chcą robić z Jezusa lewicowego aktywistę. Jest to dla mnie dość dziwne i... sekciarskie. Ci sami ludzie na pisankach mają pewnie namalowane osiem gwiazdek.
#bekazlewactwa #4konserwy #religia #chrzescijanstwo #judaizm #jezus
źródło: temp_file7021804329370713596
Pobierz@AlexBrown: nie wiem jak to skontrowałeś z hipisami - oni też nie interesowali się polityką. Pewnie mylisz hipisów z lewicowymi ruchami studenckimi w tym samym okresie
@matti-nn i właśnie w tym cały szkopuł, że Rzymianie nie mieli interesu w zabiciu Jezusa: jako działacz religijny ani ich ziębił, ani parzył. To żydowscy kapłani domagali się skazania Jezusa na śmierć, bo