Aktywne Wpisy

OlafCrystal +23

Nacho_Libre +17
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

Czy to jest prawdziwe?
Czy to jest uprzejme?
Czy to jest potrzebne?
W rezultacie był bardzo małomówny
Jest znana anegdota, w której pewna kobieta powiedziała mu na przyjęciu: „Założyłam się, że uda mi się sprawić, by pan powiedział więcej niż dwa słowa.” Coolidge miał odpowiedzieć: „Przegrała pani.”
Jego powściągliwość wynikała z przekonania, że milczenie jest często lepsze od nieprzemyślanej mowy. Być może to podejście przyczyniło się do jego reputacji jako skutecznego i rozsądnego polityka.
-------------
Przed przekazywaniem informacji również Sokrates zalecał, aby upewnić się, czy spełniają one trzy zasady:
Sito prawdy – Czy to, co chcesz powiedzieć, jest prawdą?
Sito dobra – Czy to, co chcesz powiedzieć, jest dobre?
Sito pożyteczności – Czy to, co chcesz powiedzieć, jest pożyteczne?
Jeśli coś nie spełnia tych trzech warunków, Sokrates sugerował, aby nie dzielić się tymi informacjami.
#ciekawostki #psychologia
- Sokratesie, wiesz czego właśnie dowiedziałem się o Twoim uczniu?
- Zaczekaj chwilę - odpowiedział Sokrates - zanim mi o tym powiesz, chciałbym poddać Cię małej próbie. Taki potrójny filtr, przez który przepuścimy Twoją informację.
- Potrójny filtr?
- Właśnie - kontynuował filozof - nim powiesz mi coś o moim uczniu,
@Baleburg: co daje nam dowod prawdziwy, dobry i pozyteczny dla wszystkich rogaczy, ze kobiety uwielbiaja klamcow ;)
Jak głosi anegdota, pewnego dnia Calvin Coolidge wraz z żoną miał zwiedzać fermę drobiu. Według opowieści amerykańskiego naukowca Franka A. Beacha, który w 1955 r. po raz pierwszy wprowadził określenie "efekt Coolidge'a", para prezydencka usłyszała informację, że kogut jest w stanie odbywać kilkadziesiąt stosunków dziennie. Pierwsza dama miała żartobliwie skomentować to słowami: "Proszę powtórzyć to panu Coolidge'owi!". Jej mąż, gdy to usłyszał, zapytał: "Czy za każdym razem z