Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć wszystkim, zwracam się do was z prośbą o radę na temat możliwości znalezienie pracy.

Aktualnie level 29. W wakacje po trzecim roku licencjatu na SGH zdecydowałem się na wyjazd na Islandię, zarobić trochę pieniędzy. Planowałem dwa miesiące spędzić na wyspie pracując w przetwórstwie rybnym. Na miejscu poznałem pewną kobietę pochodzą z polski i zostałem tam... na 6 lat. To była moja pierwsza miłość i zostałem nią całkowicie pochłonięty, nic się nie liczyło (nie bez powodu mówi się, że miłość jest ślepa). Przez ten czas mieszkaliśmy razem. Ona pracowała na magazynie, ja w chłodni z rybami.
Na początku tego roku się rozstaliśmy. Nie trzyma mnie tutaj już nic obecnie. Chcę wrócić do kraju i tutaj pojawia się problem.
Mając względnie dobrą uczelnię w CV oraz pełną biegłość zawodową w języku angielskim wydawało mi się, że coś się znajdzie.
Wysłałem już ponad 200 CV do różnego rodzaju korpo pracy, audyt, consulting, podatki, controling. Na razie miałem raptem jedną rozmowę o dziwo w big4, ale zdecydowali się na kogoś innego niestety. Obecnie zaczyna się mój trzeci miesiąc szukania pracy.

Praktycznie wszędzie chcą ludzi z doświadczeniem tych dwóch/trzech lat minimum. W większości staży jest wymóg statusu studenta 4 lub 5 roku. Rozważam pójście na magisterkę i dopiero wtedy się rekrutowanie, pytanie, czy to nie będzie dziwne jak będę rekrutował się na staże mając te 30/31 lat? Całe korpo chce młodych jeszcze w trakcie studiów max. świeżo po obronie. Psycha mi siadła, bo czuję, że przez tą dziurę w CV straciłem szansę na dobrą korpo pracę i jakąś karierę. Czuję, że teraz to już po ptakach.

#korposwiat #pracbaza #studbaza #sgh #deloitte #pwc #kpmg #big4 #consulting #bankowosc #finanse

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: W Polsce staże są dla studentów i jak masz więcej niź 25 lat, to ciężko coś dostać - ja chciałem robić nawet bezpłatne i nic to nie dało.

Z tą mgr to dobry pomysł, bo widać, że coś robisz w rozwoju zawodowym, więc zapisać się na zaoczne i szukać w międzyczasie czegoś lepszego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a może pójdź ścieżką księgowości? Zatrudnij się w biurze rachunkowym? Z tym nie powinno być problemu. Po kilku latach będziesz mógł się zatrudnić w korpo, jeśli nadal będziesz chciał.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Lata 20ste swojego życia zmarnowales koncertowo pracując w kołchozie na końcu świata z jakąś patusiarą...lepiej sie ogarnij i przemysl następne kroki bo ewidetnie nie jesteś najostrzejsza kredka w piórniku.
  • Odpowiedz