Wpis z mikrobloga

Założenie aparatu ortodontycznego to była najlepsza decyzja w moim życiu. Na początku, jak czułam ból po założeniu to przez moment zastanawiałam się po co ja to zrobiłam. Jak ból minął i zęby zrobiły się w miarę proste już (w zasadzie kilka miesięcy - na początku najbardziej widać zmiany), to poczułam się milion razy lepiej. Nagle przestałam się zasłaniać przy śmianiu i uśmiechaniu, uśmiecham i śmieje się częściej, mój uśmiech się zmienił na ładniejszy, nawet twarz mi się zmieniła. Nie mam już tak cofniętej brody jak kiedyś, profil mam ładniejszy. Nawet jeśli te rzeczy to tylko moja wyobraźnia, to i tak jestem szczęśliwa.

Warte było każdych pieniędzy. Jeśli się wahacie, to zróbcie to. Ja wahałam się kilka lat i w sumie żałuje, że wcześniej go nie założyłam.

Na razie zdjęli mi tylko dół, bo góra jeszcze ciutkę krzywa, ale już niedługo góra też pójdzie out. Dół nosiłam 1 rok i 4 miesiące, zakładam, że górę 1,5 roku będę mieć. Aparat zakładałam mając 27 lat, w tym roku mam 29 lat.

Na prawdę, zróbcie to. Wygląd, samopoczucie i pewność siebie poszybują w górę. Polecam.

#chwalesie #gownowpis #dentysta #ortodoncja #zdrowie #wygryw
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TonyMalin

- aparat samoligaturujący: 5800zł + plan leczenia, rentgen i skan zębów: 400zł,
- kontrola co 6 tygodni: 10 x 300zł,
- naprawa złamanego drucika / ułamanego zamka : 2 x 100 zł,
- zdjęcie aparatu z dolnych zębów + nakładka retainer + kontrola góry:
  • Odpowiedz
@smol_misiu: Ja założyłem aparat z myślą, że będę lepiej wyglądał. Dziś, kiedy mam już proste zęby zdałem sobie sprawę, że tu nie chodziło o moje zęby, tylko o ryj ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Noi elegancko.

miałam usunięte 3 szóstki w przeszłości (bieda była i nie było pieniędzy na kanałowe

Brak kanałowego to akurat poprawny ruch, biorąc pod uwagę potencjalne negatywne konsekwencje w przyszłości, bakterie beztlenowe, wolne rodniki, torbiele pasożytnicze, nowotwory.
  • Odpowiedz
@olokynsims jedną jedynkę mam leczoną kanałowo, i nie wyobrażam sobie usunięcia jedynki. A kiedy musiałam robić te kanałowe to nie bardzo mnie było nawet na nie stać, a co dopiero na implanty. Już kilka lat minęło i nic mi sie nie dzieje z tą jedynką.
  • Odpowiedz
@olokynsims dodatkowo przez to, że nie miałam kanałowego i nie mam implantów to przez te przerwy, zęby mi się przesuwały i mnie to bolało, dlatego między innymi zdecydowałam się na aparat
  • Odpowiedz
Takie były moje koszta, ale zależy to od miasta na pewno

@smol_misiu: Od wady również i sposobu leczenia, oczywiście ja również nie żałuję póki co żadnej złotówki na aparat ale np mam problem z kamieniem i higienę muszę mieć co 6 miesięcy. Póki co podczas noszenia raz tylko musiałem robić ubytek bo gdzieś wyszedł. Od założenia łańcuszków muszę chodzić częściej na kontrolę celem pilnowania tego jak zamyka mi się szpara
  • Odpowiedz
@smol_misiu: I oby się tak utrzymało jak najdłużej, ja już resekcję zęba numer 22 mam za sobą. Niestety średni czas życia martwego zęba to 5 lat, organizm po prostu chce się pozbyć trucizny i wydalić ją z organizmu.
  • Odpowiedz