Wpis z mikrobloga

Codzienne przypomnienie, że za próby przepychania od ponad roku dopłat dla deweloperki na wszelkie możliwe sposoby, a od niedawna także jeszcze bardziej szkodliwych REITów odpowiada nikt inny jak premier Donald Tusk, a deweloperzy finansują kampanię Trzaskowskiego (na pewno z dobroci serca).

Gdyby było inaczej to już dawny by jednoznacznie się odciął od takich pomysłów i/lub zaprowadził porządki w ministerstwie rozwoju. A przecież jako premier, prezes rady ministrów i lider największej partii w koalicji ma ogrom możliwości, aby działać w tym kierunku. Ale z jakiegoś powodu bardzo nie chce tego robić.

Paszyk i pozostali, to tylko pionki poustawiane na stanowiska, aby pchać te dopłaty. Zwykła zagrywka, po to aby w razie czego było kogo rzucić na pożarcie oburzonym obywatelom i w ostateczności było kogo zdymisjonować.

Donald Tusk bardzo nie lubi być kojarzony z rzeczami, które nie podobają się obywatelom. Szczególnie, kiedy słusznie jest z nimi kojarzony, bo za nie odpowiada. Dlatego robi tak dużo, aby z tymi dopłatami był kojarzony jak najmniej.

#nieruchomosci #polityka

Przydatne linki:
-> 20% wpłat na prowadzoną obecnie kampanię Trzaskowskiego pochodzi od deweloperów i osób powiązanych z branżami Budownictwo i Rynek Nieruchomości
-> Wszyscy obecni posłowie KO (123 ze 126) głosowali za BK2%
-> KO chciała, aby z BK2% już wtedy zrobić BK0%, a dodatkowo zamrozić raty kredytów na poziomie z grudnia 2021
-> 20% wpłat dla PO oraz 30% wpłat dla PSL pochodzi od deweloperów i osób powiązanych z branżami Budownictwo i Rynek Nieruchomości
-> Program mieszkaniowy KO na ich własnej stronie (w tym kredyt 0% na pierwszej pozycji)
-> W umowie koalicyjnej nie ma mowy o kredycie 0%

[BONUS]
-> 39% wszystkich zbadanych darowizn na prowadzoną obecnie kampanię Sławomira Mentzena, pochodzi od osób związanych z rynkiem nieruchomości – deweloperów, inwestorów oraz firm budowlanych
-> 24% wpłat na kampanię pis pochodził od deweloperów i osób powiązanych z branżami Budownictwo i Rynek Nieruchomości
Niebadzsmokiem - Codzienne przypomnienie, że za próby przepychania od ponad roku dopł...

źródło: 25d394feeab36ba63f667f3bd9e49032af0416d1b3eb4378112af4947531fdbf

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Niebadzsmokiem: A ja bym tu dodał, że ludzie w całej tej krytyce zapominają o jednym ważnym czynniku - o samorządach. Bo rząd przepychający program dopłat to jedno - ale deweloperzy mają najbliższe związki nie z Tuskiem czy Paszykiem, a z lokalnymi politykami rządzącymi w miastach. I to tam się dzieje najwięcej wałków.
  • Odpowiedz
@matti-nn: pokaż mi te badania. Bo pamiętam jak ostatnio mrit napomknęło o takich badaniach, to okazało się, że były, ale właśnie mówiące że prawie nikt tego nie chce, więc je schowali. Tylko im się wymsknęło i ktoś złożył wniosek o dostęp do tych badań. A Ty mówisz że są jakiś (może złe patrzę, bo różne są), które mówią, że ogół społeczeństwa tego chce. A w sumie jeśli chce, to bonusowe
  • Odpowiedz
@WaveCreator: samorządy nie odpowiadają za to jakie ustawy będą głosowane i w jaki sposób. Mogą więc wszyscy samorządowcy w Polsce być w kieszeni deweloperów, ale jeśli rząd będzie przeciw, to Dario Ci powie co oni mogą.
  • Odpowiedz
to Dario Ci powie co oni mogą.

@Niebadzsmokiem: Zdajesz się całkowicie pomijać to, że samorządy miejskie pompują ceny gruntów w atrakcyjnych lokalizacjach, co przekłada się na wzrost cen wszystkiego w okolicy. Nie bez powodu deweloperzy płaczą żeby uwolnić grunty - gdyby samorządy tak chętnie im sprzedawały wszystko jak niektórzy sądzą, to nie byłoby płaczu.

I żeby nie było wątpliwości - nie jestem zwolennikiem uwalniania tych gruntów pod klitki inwestycyjne. Ale
  • Odpowiedz
Zdajesz się całkowicie pomijać to, że samorządy miejskie pompują ceny gruntów w atrakcyjnych lokalizacjach, co przekłada się na wzrost cen wszystkiego w okolicy.

@WaveCreator: masz rację, całkowicie to pominąłem. Niemniej, tutaj samorząd każdego miasta jest osobnym przypadkiem. W tej kwestii chyba można zrobić jeszcze mniej. Przynajmniej na szczeblu ogólnym. A na szczeblu lokalnym, to ja mogę co najwyżej w swojej mieścinie działać, ale u mnie raczej z gruntami nie ma
  • Odpowiedz
@Niebadzsmokiem: serio taki obrazek wstawili? przecież widać wyraźnie że memcen wklejony i w dodatku te same zdjęcie które wisi na jego plakatach wyborczych xd i to ma być argument? Trzaskowski ma milion zdjęć z różnymi ludźmi w tle, a memcena widać żadnego zdjęcia z normalnymi ludźmi nie potrafili znaleźć żeby mieć pod tezę i argument xdddd
  • Odpowiedz
@Eremites: i uważasz, że to powstrzyma jego wyborców przed uwieżeniem, że to nie jest przeróbka, albo przed stwierdzeniem, że dobrze że tak zrobili, nawet jeśli to nieprawda, bo pokazuje jaki naprawdę jest Sławek (chociaż to nieprawda)
  • Odpowiedz