Wpis z mikrobloga

#codziennywschodslonca

Dzień dobry. Port Aliaga, rozładunek pustych kontenerów i załadunek ok. 160 pełnych - wszystko w ładowniach, nic na klapach. Nasz max to ok. 400. Dochodzi mi dzisiaj drugi marynarz Polski, tak że zmieniam system pracy z 18-6 na 12-00, wobec czego zamiast codziennegowschoduslonca, będe Was raczyl codziennymzachodemslonca. Osobiście jestem fanem tych pierwszych, zwłaszcza że 4-5 to moje naturalne godziny pobudki "na wolności", no ale i zachodom nie można odmówić pewnego uroku.
Z Aliagi lecimy na Włochy, potem Algieria, potem dopiero Albania, której nie mogę się już doczekać. Wesołych Świąt, pogody ducha, i trzeźwych kolejnych 24h. Lofciam mocno
extraordinary_seaman - #codziennywschodslonca

Dzień dobry. Port Aliaga, rozładunek p...

źródło: IMG_20250420_061303

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@extraordinary_seaman: Aliaga to lipa, niedaleko jest Izmir i terminal praktycznie w środku miasta. Pamiętam, że lubiłem tam sobie zejść i rozprostować nogi.

@Moron: @sruba_m3 wynagrodzenie do pozycji 2 oficera jest takie, że gdybyście sobie przeliczyli ile macie za godzinę roboty, to okazałoby się, że w Lidlu w Niemczech płacą lepiej
  • Odpowiedz
@Moron: @sruba_m3 @esdain
Zarobki różne, masz firmy gdzie przy 8h dniu pracy za starszego marynarza (to ja! To jaa!) masz okolice 2000-2200euro. Przy klimatach offshore'owych,(farmach wiatrowych, obsludze platform) czy poglebiarkach, pensja to okolice 3600-4200euro miesiecznie, przy rotacji 4/4, 6/6 tygodni. Dniówki to rozstrzal od 135-200 euro. Ja teraz jestem trzy miechy na kontenerze, bo pół roku byłem w domu, i muszę się lekko odkuć, ale generalnie staram się
  • Odpowiedz
@Moron: https://wykop.pl/wpis/81093437/widze-ze-pojawiaja-sie-tu-pytania-dotyczace-wynagr

tutaj rozwinąłem temat, jeżeli jesteś ciekawy obliczeń
@karski +31
Widzę, że pojawiają się tu pytania dotyczące wynagrodzenia marynarzy, więc przybliżę temat na przykładzie oficera wachtowego na kontenerowcu. Podejdźcie do moich wyliczeń z dystansem, bo sytuacja będzie prezentować się trochę inaczej na tankowcach, gazowcach lub statkach specjalistycznych, ale jeżeli chodzi o tzw. dry cargo, to będzie w miarę
  • Odpowiedz
@SUBAGAZI: jeden strzał dla Intermarine. PŻM też zaliczony, spoko kontrakty, super załogi, świetne porty. Mam świeżo odebrany dyplom offa, i rozważam, czy przypadkiem nie wskoczyć znowu na Isoldę na Jeziora, tak żeby się z działką oswoić zanim mi wszystko uleci :)
  • Odpowiedz
@samarin: nigdy w życiu, Bracie, szukam porządnej żony, marzę o własnym kącie, i gromadce dzieciaków. Swoim miejscu, do którego będę wracał, i żeby ktoś tam był i na mnie czekał. 5-6 miechów działki to wyklucza, teraz mam terzymiesięczny kontrakt, ale już mam propozycję, żeby wskoczyć znowu na offshory, na stałą rotację, z możliwościami awansu. Mam 44lata, dobrze się czuję w tej pracy, nie cierpię jak niektórzy, ale już czas na
  • Odpowiedz