Wpis z mikrobloga

@solemnis: ok, niech ci bedzie
jednak mam pytanie, dlaczego zaden ewangelista, ktokolwiek z ludzi zyjacych w tym czasie, nie widzial tego, nie opisał żaden z ewangelistów, nawet Kościół katolicki ma takie zdanie, nie potrafią wytłumaczyć
  • Odpowiedz
  • 23
@TobiaszSuchy @TobiaszSuchy Są świadkowie, którzy widzieli Jezusa po śmierci. W hymnie Exsultet, który był śpiewany podczas Wigilii Paschalnej jest zwrot "O, zaiste błogosławiona noc, jedyna która była godna poznać, czas i godzinę, zmartwychwstania Chrystusa".
Polecam przeczytać Ewangelię jeszcze raz, z odnieniesiem do Starego Testamentu. Wszystkiego dobrego:)
  • Odpowiedz
  • 216
@TobiaszSuchy Jak wyżej wspomniałem, są świadkowie, którzy widzieli Jezusa po śmierci. Noc była swiadkiem zmartwychwstania. Tylko Noc. To trochę jak z narodzinami dnia – nie da się uchwycić dokładnego momentu, kiedy kończy się noc, a zaczyna świt. Tak samo Zmartwychwstanie – przyszło jak światło, które rozprasza ciemność.
  • Odpowiedz
  • 75
@solemnis

To trochę jak z narodzinami dnia – nie da się uchwycić dokładnego momentu, kiedy kończy się noc, a zaczyna świt

Ja jebe, religijna ciemnota. Sprawdź w Google godzinę wschodu I zachodu, brzasku i zmierzchu. Masz rozpiskę na cały rok dla każdego miejsca na świecie.
  • Odpowiedz
jak zwykle naokoło, no nic, mam bardzo odmienne zdanie ale niech ci bedzie

@TobiaszSuchy: o 3:27 w czasach gdy jeszcze nie istniały tradycyjne zegary. Jakieś 13 stuleci za wcześnie przed pierwszymi mechanizmami z Europy. O ile mowa o czasie UTC+3 ustalonym jakieś 18 stuleci później. Tak z naukowego punktu widzenia to bardzo głupio zadane pytanie. Nie jest możliwe ustalenie dokładnej godziny wydarzeń historycznych które miały świadków, a co dopiero takich
  • Odpowiedz
@TobiaszSuchy

jednak mam pytanie, dlaczego zaden ewangelista, ktokolwiek z ludzi zyjacych w tym czasie, nie widzial tego, nie opisał żaden z ewangelistów, nawet Kościół katolicki ma takie zdanie, nie potrafią wytłumaczyć

żeby było śmieszniej to nawet ewangeliści delikatnie pisząc nie są szczególnie ściśli w kontekście opisu tego co się wydarzyło
witajswiecie - @TobiaszSuchy
jednak mam pytanie, dlaczego zaden ewangelista, ktokolwi...

źródło: temp_file5460162414198020235

Pobierz
  • Odpowiedz
Biblia to astro-teologiczna hybryda. Sakramenty są ściągnięte z wierzeń egipskich.

@WladcaSlimakow: ba, nikt nie twierdzi, że tak nie jest. Wprost odnosi się do Egiptu i żydzi są pierwsi wspomniani w egipskich hieroglifach, a Księga Rodzaju jest wzięta wprost od Sumerów (jak i sami żydzi wywodzą się od Sumerów), co jest notabene wspomniane wprost w ST. Natomiast ma też swoje oryginalne tezy co widać z czasem powstawania Biblii na przestrzeni tysiąca
  • Odpowiedz
W hymnie Exsultet, który był śpiewany podczas Wigilii Paschalnej jest zwrot "O, zaiste błogosławiona noc, jedyna która była godna poznać, czas i godzinę, zmartwychwstania Chrystusa".

No i to takie dowody to ja rozumiem. Byli świadkowie no i śpiewano tak w hymnie, więc sprawa chyba jasna.

Dodam że na przykład w takim Emilcinie też byli świadkowie. No ale tam nikt nie śpiewał hymnów i może w tym tkwił ich problem.
  • Odpowiedz