Wpis z mikrobloga

Byłem u znajomej ukrainki wymienić się ciastami. Ja ogarniam sernik, ona wszelkiego rodzaju babki więc dla urozmaicenia wielkanocnego stołu mała wymiana. Były u niej na mini imprezce inne babeczki z przedziału 25-45 lat, posiedziałem sobie z nimi chwilę pogadać i jedna rzecz mega zwróciła moją uwagę. Każda jedna prowadzi jakiś typ działalności. Ciasta na zamówienie, szycie ciuchów, korepetycje z matmy, usługi kosmetyczne, fryzjerstwo, jakaś tam jedna prowadzi franczyzę żabki, mycie okien i sprzątanie, jazda jako kierowca na Bolt. No każda jedna robi coś samodzielnie zarabiajac na swoje utrzymanie, żyją przeciętnie ale 'normalna'. Tu mi się rzuca kontrast ze znajomymi laskami z naszego kraju. Studia z psychologii, kulturoznawstwa czy zarządzania, chata i autko ogarnięte przez ojca, 'pracka' w korpo i jedyna ambicja to wyjazd na wakacje do włoch na aperola. No chciało by się tak do życia na dłuższą metę mieć taką pracowitą zaradną kobietę i tak jak mój własny związek (z polką) jest dobry i stabilny tak wiem, że no to zawsze ja będę tym 'tyrającym' na wszystko. #feels #ukraina #logikarozowychpaskow #praca #zwiazki
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UmbertoDalleMontagne: I co w związku z tym? Twoje spotkanie towarzyskie ma zerową wartość statystyczną. Na grupkę 5 pań z Ukriany, którym się chce, przyjechało 50 do rozbioru drobiu w fabryce. Na 5 pań, które wyjechały do Polski, jest kilkaset które siedzą na dupie na Ukrainie

To samo tyczy się Polek
  • Odpowiedz
@wwkbt: Pewnie masz rację. Po prostu taka obrotna ukrainka wydaje mi się mega atrakcyjną potencjalną partnerką, bo nie spotkałem na swojej drodze polki o jakkolwiek zbliżonym podejściu do życia. Przeszedłem drogę typu liceum/studia/korpo, jestem 30+, powoli myślę o czymś stałym 'na zawsze' i mi taka duża samodzielnośc po prostu bardzo imponuje.
  • Odpowiedz
@UmbertoDalleMontagne: trochę rozumiem, ale wydaje mi się że Ukrainki są bardziej tradycjonalistyczne od Polek i znacznie bardziej skore to wypełniania standardowych ról społecznych. Trafiłeś chyba po prostu w dobre towarzystwo. Brak ambicji i leserstwo życiowe są odstręczające i sam bym nie potrafił się związać z taką kobietą.
  • Odpowiedz
@UmbertoDalleMontagne: Znam Polki, które pracują na etacie, takie, które sprzątają, są fryzjerkami i jeżdżą z usługami po ludziach, takie które dorabiają szyciem. To samo z Ukrainkami - taki sam rozrzut wykonywanych prac. Znam Polki, które faktycznie dostały mieszkanie od rodziców i nie musiały się o to martwić, znam Ukrainki, które uważają, że to je trzeba utrzymywać. Z gotowaniem u Ukrainek faktycznie jest dobrze, ale z drugiej strony od faceta oczekują
  • Odpowiedz
@wwkbt: mycie okien u innych ludzi i jeżdżenie na Bolcie to nie jest przejaw tradycjonalistycznego podejścia tylko dużo gorszej sytuacji finansowej i braku wyboru. OP w pracy poznaje bananowe julki z ułożonym życiem i porównuje je do kobiet, które przyjechały do Polski mając 1000 dolarów w kieszeni. Ukrainki, które nie są z zamożnych rodzin bądź ich rodziny utraciły majątek na wojnie muszą sobie jakoś radzić, bo nikt im mieszkań ani
  • Odpowiedz
@UmbertoDalleMontagne: bo muszą, zresztą co to za działalność jeżdżenie boltem? Teraz już nie ma ludzi normalnie pracujących, tylko sami mikroprzedsiębiorcy? No i Polki też pracują w przeróżnych zawodach, gdzie nie pójdę to pracująca Polka, więc nie wiem co wy wymyślacie znowu.
  • Odpowiedz
@wwkbt: Dużo związku. Na 1000 Rosjanek z pytaniem "Ile facet musi zarabiać minimalnie" 70% odpowiada - nie musi, chociaż minimalna byłoby dobrze. Spośród całego gówna czym jest Rosja, to mentalnie Rosjanki żyją i rozumieją świat lepiej niż 99% kobiet na zachodzie do budowania związku. Ukrainki też to mają, u nas kobiety również się rozwijają lepiej niż na zachodzie bo Słowianie mają taki mental.
@Brocat: Jazda na Bolcie w
  • Odpowiedz
Na 1000 Rosjanek z pytaniem "Ile facet musi zarabiać minimalnie" 70% odpowiada - nie musi, chociaż minimalna byłoby dobrze.

40% odpowiada - najlepiej jakby poszedł na SOW i zginął, będzie na spłatę mieszkania i samochód. XD
  • Odpowiedz
@rio_: "z drugiej strony od faceta oczekują wykonywania typowo męskich czynności (nie ma mowy o zamówieniu fachowca i tracenia na to kasy, masz sam zrobić)"

Serio spotkałeś taki egzemplarz? Przecież to bez sensu. A co jeśli moja stawka godzinowa = 5 razy stawka fachowca?
  • Odpowiedz
@Creamfields: Tak, oczywiście. Jeśli Twoja stawka jest 5 razy większa no to wtedy prawdopodobnie podlega to negocjacji 😉. Ale mówimy o przeciętnych zarobkach, a sam pewnie dobrze wiesz jaka jest w Polsce mediana czy średnia zarobków. Rozkminiamy tutaj o większości i wiadomo, że to uogólnienie, które w pojedynczych przypadkach samo się weryfikuje.
  • Odpowiedz
@UmbertoDalleMontagne: mam podobne obserwacje. Wydaje mi się, że Ukraińcy po prostu przyjechali do Polski z nastawieniem takim, żeby maksymalnie wykorzystać ten czas na zarobienie pieniędzy. Sam pracuję z Ukraincem, który dodatkowo jeździ na taksówce (nie Bolt itp.). Polacy za granicą robili tak samo- pracowali po 12 i więcej godzin, żeby jak najwięcej euro zarobić.
  • Odpowiedz
@UmbertoDalleMontagne: ja jestem z Ukrainka, zna 4 języki, uczy się piątego, potrafi zarobić dwa razy więcej ode mnie (robi tatuaże) i nigdy mi żadnego euro nawet nie wypomniała, to ogólnie cudowna kobieta jest. O imprezy nie robi awantur, sama zawsze chętnie wyjdzie, zielska nie pali, ale nie ma problemu, że se przykopce, a na dodatek uwielbia gotować więc mam zawsze pełny brzuszek.
  • Odpowiedz
@UmbertoDalleMontagne: ogólnie Ukrainki są w wielu aspektach lepsze, ot chociażby w tym mało istotnym jak wygląda

Polskie kobiety nie chodzą w kobiecych ubraniach.

Wystarczy się przejść po mieście. Aktualnie, jak spotykam piękną kobietę, to 8 na 10 Ukrainkę ¯\(ツ)/¯

No i ukraińskie kobiety nie mylą chamstwa z siłą charakteru, co u naszych kobiet jest nagminne ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz