Aktywne Wpisy

karitto +590
Od dwóch miesięcy mieszkam w Kalifornii i robię pracę magisterską na Uniwersytecie Stanforda. Zostaję tutaj do końca lipca i pomyślałem, że kogoś mogłoby zainteresować, jak wygląda życie w Dolinie Krzemowej, więc planuję raz na jakiś czas coś tu napisać. Dzisiaj małe wprowadzenie.
1. Jak się tu znalazłem?
Na co dzień studiuję w Kopenhadze na DTU. Przeglądając tematy prac magisterskich, znalazłem bardzo ciekawy projekt. Okazało się, że laboratorium, które go oferowało, blisko współpracuje z
1. Jak się tu znalazłem?
Na co dzień studiuję w Kopenhadze na DTU. Przeglądając tematy prac magisterskich, znalazłem bardzo ciekawy projekt. Okazało się, że laboratorium, które go oferowało, blisko współpracuje z
źródło: Stanford
Pobierz
Tyrande +37
Uwaga. Zostałam po raz drugi mamą. Mam drugiego kota.
Jeszcze nie wiem jak go nazwę, jest parę propozycji.
Grzmichuj odpada.
Zastanawiamy się z niebieskim nad Heisenberg, ale trochę długie. Może macie coś lepszego? Devon rex.
#pokazkota #kot #smiesznykotek
Jeszcze nie wiem jak go nazwę, jest parę propozycji.
Grzmichuj odpada.
Zastanawiamy się z niebieskim nad Heisenberg, ale trochę długie. Może macie coś lepszego? Devon rex.
#pokazkota #kot #smiesznykotek
źródło: IMG_5074
Pobierz

Od mniej więcej momentu wejścia Polski do Uni nastąpił znaczny napływ inwestycji zagranicznych, głównie dwóch rodzajów
Pierwszy - zagraniczne montownie wielkich koncernów, magazyny, fabryki hale. Produkcja odtwórcza o względnie niskim stopniu zaawansowania, wszystko co jest tutaj robione zostało zaprojektowane i wymyślone w zagranicznych centralach koncernów.
Zazwyczaj zlokalizowane na polskiej prowincji, gdzie oferując minimalną krajową i tak było się lepszym od większości polskich januszexów, które potrafiły nie przestrzegać nawet prawa pracy, czy zatrudniać bez umowy.
Głównie do polski tego typu inwestycje przyciągnęły niskie koszty pracy oraz niskie ceny nośników energii
Drugi - korpo typu SSC czy BPO, są to działy księgowości, finansów, zamówień czy też logistyki wielkich korpo z zagranicznym kapitałem, w mniej ambitnych miejscach cała praca potrafi się tutaj opierać na klikaniu wewnętrznego procesu firmy w ich wewnętrznym systemie. Korpo te jest zlokalizowane praktycznie tylko w dużych polskich miastach typu Wrocław czy Kraków. Główne czynniki zachęcające do tworzenia tego typu inwestycji w Polsce to niskie koszta pracy oraz dużo młodych ludzi z wyższym wykształceniem oraz dobrą znajomością języka angielskiego.
Pierwszy typ inwestycji zostaje praktycznie nieopłacalny w naszym kraju z uwagi na malaryczny wzrost cen energii elektrycznej oraz gazu. Dodatkowo nie pomaga rapowany wzrost płacy minimalnej, która się podwoiła w porównaniu do 2019 roku.
Drugi typ inwestycji powoli się przestaje opłacać również przez płacę minimalną, inne kraje są po prostu od nas tańsze. Dobry angielski i excel przestaje niestety, ale nam wystarczać. Na horyzoncie pojawia się również AI, która proste i schematyczne prace w takich miejscach jest w stanie przejąć. Z uwagi na brak realnych umiejętności, osoby zwolnione z takich miejsc będą miały ogromne problemy z odnalezieniem się na współczesnym rynku pracy.
Co było naszym błędem? Nie zadbaliśmy o utrzymanie cen niskiej energii, pieniądze, które powinniśmy wydać na transformację energetyczną wydaliśmy na 500 plus oraz trzynaste emerytury. Dodatkowo nie udało nam się stworzyć Polskich globalnych firm, które mogą konkurować czymś więcej niż ceną. Nie mamy własnych patentów, własnych innowacji.
Przyszłość wydaje się być nieciekawa, drogie nieruchomości, fatalna dzietność, rekordowo niska liczba urodzeń oraz wysokie ceny energii i koszty pracy nie będą nam pomagać. Zapraszam do dyskusji, jakie są wasze opinie na ten temat
#gospodarka #ekonomia #pracbaza #korposwiat #nieruchomosci #demografia #sztucznainteligencja #polityka
Przecież jak ludzie nie będą mieć pracy w Twoich rozważaniach, to czemu niby mają być drogie nieruchomości? Kto je będzie kupował i wynajmował? Rentierzy sobie nawzajem?
Jak w przypadku np. Tesli pod Berlinem liczy się bliskość do rynków zbytu, komunikacja
Mozemy sie jedynie spodziewac wyjscia firm ktore po prostu na swiecie jada na malo technicznie zaawansowanej