Wpis z mikrobloga

Yo yo,

rok temu kupiłem sobie kompa, procek i5-13600. Graficzną miałem słabą, bo grałem na starym monitorze, głównie w Hearts of Iron, Europa Universalis czy innego Football Managera ( pozdro dla graczy #paradox #eu4 #hoi4 #victoria3 #footballmanager ). Teraz sytuacja nieco się zmieniła, wobec czego planuję sobie kupić nowy monitor i kartę graficzną.

1. Monitor - myślałem o Lenovo Legion Y25-30, ewentualnie coś innego do 2000 (okolice 24-27 cali, nie mniej niż 1920x1080 i 180 Hz)
2. Karta graficzna - i tu pytanie, jaką najmocniejszą mogę włożyć aby nie było bottleneck z i5-13600 i miało to sens na takiej rozdzielczości? Czasem może się podłączę pod TV 65 cali i do 4K (no z 8K nie przesadzajmy XD ), ale raczej okazjonalnie.

Z góry dziękuje!

#komputery #monitor #bottleneck #kartygraficzne #nvidia #ryzen
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AtalantaChiny Generalnie ten procek jest bardzo wydajny w grach więc śmiało można brać każdy model grafiki.
Co do monitora to FHD to max 24" przy monitorze 27" minimum 2560x1440.
Teraz jest bardzo kiepski okres na kupowanie grafiki. Aktualnie są braki, a ceny są wyższe niż powinny być. Sytuacja powinna się uspokoić gdzieś w na początku czerwca. Na 100% przy wyborze bierz grafikę z 16GB vram np. RX 9070 XT lub RTX
  • Odpowiedz
jaką najmocniejszą mogę włożyć aby nie było bottleneck z i5-13600

@AtalantaChiny: na dziś nie ma takiej karty - bez problemu wykorzystasz wszystko z najnowszym RTX 5090 włącznie (i pewnie jeszcze długo wszystko następne).

Natomiast pytanie w co tam chcesz grać bo do HOI to ani 180Hz, ani TV 65" jakoś nie pasuje
  • Odpowiedz
@hellfirehe: myślałem o nowym GTA, CyberPunku i Wiesku, jakieś NBA/FIFA tez wejdzie. Rozowa pewnie dziedzictwo Hogwartu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Budżet dosc wysoki, moze nie pójde w 5090, ale tak do 5090 mogę wydać xD
  • Odpowiedz