Aktywne Wpisy
wykopowicz_ka +60
#kanalzero
Pis:
Zbudował gazoport
Zbudował tunel w Świnoujściu.
Zbudował port przeładunkowy w Szczecinie i Gdańsku.
Pis:
Zbudował gazoport
Zbudował tunel w Świnoujściu.
Zbudował port przeładunkowy w Szczecinie i Gdańsku.

FFFFUUUU +2072
rok temu kupiłem sobie kompa, procek i5-13600. Graficzną miałem słabą, bo grałem na starym monitorze, głównie w Hearts of Iron, Europa Universalis czy innego Football Managera ( pozdro dla graczy #paradox #eu4 #hoi4 #victoria3 #footballmanager ). Teraz sytuacja nieco się zmieniła, wobec czego planuję sobie kupić nowy monitor i kartę graficzną.
1. Monitor - myślałem o Lenovo Legion Y25-30, ewentualnie coś innego do 2000 (okolice 24-27 cali, nie mniej niż 1920x1080 i 180 Hz)
2. Karta graficzna - i tu pytanie, jaką najmocniejszą mogę włożyć aby nie było bottleneck z i5-13600 i miało to sens na takiej rozdzielczości? Czasem może się podłączę pod TV 65 cali i do 4K (no z 8K nie przesadzajmy XD ), ale raczej okazjonalnie.
Z góry dziękuje!
#komputery #monitor #bottleneck #kartygraficzne #nvidia #ryzen
Jeśli chodzi o monitor to w tej cenie pewnie z jakiś 2k kupisz.
Karta celował bym w 4070 i wyże, chociaż to wszystko zależy od tego ile masz na to kasy. Pewnie topowych bym nie brał aby procek wyrabiał ;) może coś z RX?
Pozdrawiam z tagu #hoi4
Co do monitora to FHD to max 24" przy monitorze 27" minimum 2560x1440.
Teraz jest bardzo kiepski okres na kupowanie grafiki. Aktualnie są braki, a ceny są wyższe niż powinny być. Sytuacja powinna się uspokoić gdzieś w na początku czerwca. Na 100% przy wyborze bierz grafikę z 16GB vram np. RX 9070 XT lub RTX
@AtalantaChiny: na dziś nie ma takiej karty - bez problemu wykorzystasz wszystko z najnowszym RTX 5090 włącznie (i pewnie jeszcze długo wszystko następne).
Natomiast pytanie w co tam chcesz grać bo do HOI to ani 180Hz, ani TV 65" jakoś nie pasuje
Budżet dosc wysoki, moze nie pójde w 5090, ale tak do 5090 mogę wydać xD