Aktywne Wpisy

Nacho_Libre +2
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

Mr_Przyjemny +104

źródło: temp_file4934773991204846147
Pobierz
Zatem kupiłem SSDka na wolne złącze NVMe, które zostało mi na płycie głównej i postanowiłem przetestować różne distro #linux żeby zobaczyć, czy w 2025 roku jest się na co przesiadać z #windows, chciałbym się podzielić kilkoma przemyśleniami, bo po to jest przecież mikroblog, prawda?
Zatem:
#fedora
Wybór padł na środowisko KDE plasma, ponieważ po odpaleniu z pendrive wersji workstation z gnomem jako wieloletni użytkownik windowsa dostałem opadu szczęki i stwierdziłem, że zdecydowanie nie jest to dla mnie. KDE wydawało się na 1 rzut oka fantastycznie zaprojektowanym interfejsem, przyjemne w konfiguracji i obsłudze. Problem nastąpił jednak z instalacją sterowników #nvidia, pomimo postępowania krok po kroku z kilkoma poradnikami, nie byłem w stanie doprowadzić do użytku tychże sterowników. Teoretycznie nie przeszkadzało to aż tak bardzo w korzystaniu z systemu, no ale nie o to tu chodzi, aby jechać na wbudowanym w system sterowniku zaprojektowanym tylko na wyświetlanie obrazu, mając w budzie RTX 2070 super. W związku z tymi komplikacjami, nastąpiła przesiadka na
#linuxmint
Środowisko cinnamon okazało się również przyjemne w obsłudze, podobnym do windowsowego i kde. Instalacja przebiegła bez większych problemów, aczkolwiek aby poprawnie ją zainstalować, trzeba było trochę pogłówkować. Nie spodobał mi się z góry narzucony model podziału dysku twardego na 2 partycje. Można było to obejść wchodząc w ręczne partycjonowanie w instalatorze, ale nie ukrywam, że trochę przerosło mnie to niezbyt przyjazne narzędzie. Poza tym - bez większych komplikacji. Urzekła mnie bardzo fajnie rozwiązana integracja z kontem google, miło było zobaczyć kalendarz zsynchronizowany w systemowym trayu, jedno kliknięcie w datę i godzinę i mam wydarzenia z kalendarza google - super sprawa. Instalacja sterów nvidii również bezproblemowa. Jednak schody zaczęły się przy próbie customizacji pasków zadań i okienek, okazało się to trochę zbugowane i utrudnione, innymi słowy - p--------e. Trzeba było się trochę nagimnastykować, aby doprowadzić ten pasek do użytku w taki sposób, jaki chciałem, a wciąż nie spełniało to moich oczekiwań. Z czasem zaczęły się problemy wydajnościowe, system zaczął lagować, scrollowanie chatów np. w messengerze powodowało jakieś graficzne artefakty, ogółem trochę zaczęło lecieć wiochą. Gry na steamie działały kiepsko pomimo prawidłowej konfiguracji protona. W związku z powyższym jedziemy na
#kubuntu
Jest to distro #ubuntu tylko tak samo jak w przypadku fedory - na środowisku KDE.
Tutaj instalacja jest śmiesznie prosta i bardzo przyjemna, instalator jest przyjazny i bogaty w opcje. Sterowniki również zero problemów. Obsługa systemu bardzo fajna, odpadły problemy z fedorą. Po instalacji steama, whatsappa, google chroma, discorda - wszystko bangla. Interfejs przyjazny, o niebo lepszy niż cinnamon w mincie. KDE Connect - bardzo fajna opcja, narazie nie testowałem dogłębnie, ale np. mogłem z poziomu eksploratora plików wejść do telefonu bez potrzeby łączenia po kablu i działało to bezbłędnie. Ogółem - super system dla kogoś, kto tak jak ja jest windziarzem a potrzebowałby czegoś innego, lub też dla kogoś kto ma dobry sprzęt a obawia się zakończenia wsparcia windowsa 10. Dostępność programów jest spora, poradników w Internecie bardzo dużo - fora internetowe, serwery na discordach, czy choćby chat gpt, który bardzo pomaga - wszystko na plus. Gdy na steamie uruchamiają się bez problemu, zarówno te dedykowane jak #cs2 jak i emulowane na protonie, chociaż tu zależy od tytułu. Crysis poszedł bez problemu płynniutko, ale jeden z nowszych tytułów - symulator Simrail - wieszał się i klatkował. Nie działają też gierki z wbudowanym DRM więc nie poklikasz w battlefielda.
Przetestowałem te 3 wybrane przeze mnie dystrybucje, gdyż wydawały się najbardziej user friendly dla początkującego. Chciałbym jeszcze napisać kilka zalet i wad odnosząc się ogólnie do linuxa:
+ wbudowane w kernela sterowniki, po instalacji systemu praktycznie wszystko działa odrazu. Jedyne co trzeba zrobić, to zassać ster do nvidii, reszta już w systemie jest. Przykład: mam mysz logitech g pro wireless - każdy z systemów widział tą mysz, jej stan baterii, stan ładowania, można było wybrać tryb pracy itd.
+ prostota obsługi - subiektywnie mówiąc - środowisko KDE Plasma jest super pod kątem obsługi dla początkujących, ale do wyboru są też inne i każdy znajdzie coś dla siebie.
+ bardzo duże możliwości customizacji systemu pod siebie i swoje wymagania
- w przypadku posiadania niestandardowych sprzętów, takich jak np. posiadana przeze mnie karta dźwiękowa Asus Xonar Essence STX - urządzenie jest co prawda obsługiwane przez system, dźwięk gra - ale nie ma możliwości pełnej konfiguracji i wykorzystania całego potencjału urządzenia ze względu na bardzo ograniczoną obsługę i dostępność narzędzi. PulseAudio nie poradził sobie z EQ dźwięku, nie obsługuje też zmian impedancji, jest to możliwe jedynie z poziomu dedykowanego sterownika pod windowsem.
- ograniczona liczba gier, a te, które się uruchamiają na emulacji - nie zawsze działają tak jak powinny, mogą występować problemy z wydajnością.
- dla osób korzystających z narzędzi MS Office czy innych dostępnych tylko pod windowsem - co prawda są alternatywy w postaci libre czy gimpa, ale nie oszukujmy się, jest to oprogramowanie open source które nie dościga jakością i możliwościami jego płatnych i profesjonalnych odpowiedników na windows.
Podsumowując mój wywód: jeżeli grasz w gry i korzystasz z MS Office - odpuść. Jeżeli korzystasz tylko z neta - scrollowanie fb, słuchanie muzyki - spoko, aczkolwiek co do muzyki - musisz mieć na uwadze, że twój sprzęt audio może nie być pod linuxem wykorzystany w pełni. Subiektywnie uważam, że takie Kubuntu ma gigantyczny potencjał i wielka szkoda, że występują nadal takie braki opisane wyżej. Z systemu staram się korzystać na codzień do przeglądania internetu, jednak gdy chcę pograć czy posłuchać muzyki muszę wrócić na windows. Może kiedyś nie będę musiał - licze na to, bo kubuntu bardzo przypadło mi do gustu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Serdecznie zapraszam do kulturalnej dyskusji w komentarzach.
Jest jeden, oficjalny, polega na użyciu trzech poleceń:
https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA?highlight=%28%5CbCategoryHowto%5Cb%29#Installing_the_drivers
Korzystałem z RTXa 3070 Ti pod Fedorą i instalacja sterowników to
źródło: obraz
PobierzMam stary komp i4771 + 16GB + Nvidia + linuxmint i chodzi płynnie nawet przy zabawie dockerem na pełnej. Hobbistycznie buduję sobie obrazek z Compiler Explorer z paroma tylko kompilatorami c/c++, python, rust ale i tak zajmuje to 20 min i powstaje obraz 10 GB+. Sekretem są ustawienia w cgrupach. Polecam. Na temat korpo zamulaczy z google się nie wypowiadam, nie używam poza przeglądarką.
Jeśli chodzi o poradniki to jeden był z google, inny z dość bogatego w społeczność discorda a ostatecznie próbowałem swoich sił z chatem gpt ale nawet on nie pomógł rozwiązać problemu. Sterownik nie wstawał razem z systemem, polecenie nvidia-smi zwracało błąd.
Przypuszczam, że moja następna grafika to będzie właśnie radeon i wtedy nastąpi