Wpis z mikrobloga

Siema.
Nie wiem zbytnio jak rozwiązać mała bolączkę.
Chciałbym dolac trochę oleju do silnika.
Ale za cholere nie pamiętam jaki wlał mechanik po zakupie auta. Czy 0w20 czy 5w30
Mazda 6 2016 2.5 benzyna.
I teraz nie wiem czy czekać na kolejną wymianę czy mogę wymieszać oleje?
Czy można też np jakoś zobaczyć na bagnecie jaki olej jest ? Widać jakoś różnice między nimi?
#motoryzacja
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaki olej do Mazda 6 2016 2.5 benzyna?

Dla Mazdy 6 z silnikiem 2.5 benzyna (SKYACTIV-G 2.5) producent zaleca olej SAE 0W-20. Jest to syntetyczny olej o niskiej lepkości, zapewniający optymalną ochronę i ekonomię paliwa, szczególnie przy nowoczesnych silnikach tego typu

.
Czy można dolać 5W-30 zamiast 0W-20 lub je mieszać?
  • Odpowiedz
@yawa chciałbyś czy musisz bo to różnica. Normalny mechanik zostawia zawieszkę z nazwą oleju i przebiegiem przy wymianie. Nie nie zobaczysz jaki masz olej.
  • Odpowiedz
Najlepiej trzymać się jednej, zalecanej lepkości – w tym przypadku 0W-20

@Fedain: nie ryzykował bym tak odważnego stwierdzenia. Producent nie dba o twój samochód, tylko o swój interes. Dlaczego producenci zalecają 0W20/30? Bo tylko tak mogą spełnić normy ekologiczne. Ale samochodowi to na pewno nie służy. Przykład stelantisa - ostatnio rozmyślili się i już nie zalecają 0W30 tylko 5W30.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sberatel @paniczhrabi znalazłem naklejkę. w dziwnym miejscu była temu za pierwszym razem nie zobaczyłem.
Ale kurde coś dziwnego. Bo miałem poziom oleju dosłownie na dolnej kropce. Żeby nie było auto stało cała noc na płaskim przed sprawdzeniem. Dodałem dosłownie może z 700ml i już od razu na bagnecie górna kropka. Ja to już się zesrałem że mi wypił z 2 3 litry oleju że tak spadlo a to ledwo niecały
  • Odpowiedz