Mirki z #prawo mam pytanie. Pod jednym z filmów na FB nawiązała się rozmowa pomiędzy mną, a Brytyjczykiem, który napisał że ma polskie korzenie i myśli o przeprowadzce do Polski. Jak mu napisałem, że jak jego dziadek był Polakiem, to może się starać o kartę Polaka. Odpisał, że chyba nie może bo jego dziadek zanim on się urodził zrzekł się polskiego obywatelstwa, dla brytyjskiego. Moje pytanie jest takie... Czy to blokuje temu Panu ubieganie się o kartę Polaka, czy później obywatelstwo? #kiciochpyta #prawo #uk #anglia #myheritage
@100piwdlapiotsza: liczy się narodowość, to że zrzekł się obywatelstwa nic nie zmienia. Aczkolwiek również musi znać język Polski na poziomie podstawowym. Spokojnie Ukraińcom przyznają po 2 latach to takiemu Anglii dadzą od reki i jeszcze paszport Polsatu gratis
@100piwdlapiotsza ja bym sprawdził czy na pewno się zrzekł. Jeśli nie jest to potwierdzone nigdzie, to on po prostu może się ubiegać o paszport bo jest Polakiem.
Wystąpiłbym o poświadczenie obywatelstwa polskiego, może się uda. Wtedy nie musi znać języka.
Mam kolegę, Argentyńczyka, dziadek i babka byli Polakami, dostał paszport szybciutko. Nie mówi nic po Polsku.
@3k1m: Piszę z facetem od kilku godzin i jest polski paszport byłby spełnieniem jego marzenia. Na forum piszą ludzie, którzy wyjechali z Anglii i część z nich mieszka w Polsce. @motoinzyniere @romek898 @joekey @groman43 Ogólnie dzięki za pomoc. A macie może kogoś, kto mógłby pomóc? Odpłatnie oczywiście, facet pyta, bo nie wie jak się za to zabrać.
@3k1m: Kolega jest lekarzem w prywatnej klinice w Warszawie. Mówi, że u nich dziesiątki klientów, to właśnie migranci z krajów zachodu, którzy otwarcie mówią o ucieczce do Polski, bo u nas jest jeszcze normalnie.
@100piwdlapiotsza: Ogólnie to podobnie jest w Niemczech z tymże uciekają najczęściej ci ustawieni, którzy wynajmuja swoje mieszkania imigrantom, a sami mieszkają w Tajlandii, Hiszpanii czy Polsce. W sumie też bym tak robił
@3k1m: Ta prywatna klinika nie jest dla biednych. Tam nie ma umowy z NFZ i za wszystko się płaci. Ci "imigranci" z zachodu to wyższa kadra menadżerska itp.
@3k1m widocznie nie było u nas specjalistów, albo ludzi z kontaktami. Co za różnica. Polacy też wyjeżdżają na zachód do pracy i to nie tylko do prostych prac. Ostatnio wspominałem w komentarzu, o ciotce przyjaciela, która pracuje na górze w Spotify w USA. Zarabie dziesiątki tysięcy dolarów miesięcznie i za roczną premie może sobie ferrari kupić. Inna moja koleżanka z sąsiedniej wioski pracuje jako projekt menadżer w google w Szwajcarii, a
@3k1m nie za jedną pensję, ale za roczną premię. Miesięcznie zarabia kilkadziesiąt tysięcy $. Do tego pracuje zdalnie i niedługo będzie budowała dom pod Białymstokiem, żeby z Polski pracować (pewnie chodzi o podatki) i być blisko rodziny. Za loty i tak płaci Spotify.
Pod jednym z filmów na FB nawiązała się rozmowa pomiędzy mną, a Brytyjczykiem, który napisał że ma polskie korzenie i myśli o przeprowadzce do Polski. Jak mu napisałem, że jak jego dziadek był Polakiem, to może się starać o kartę Polaka. Odpisał, że chyba nie może bo jego dziadek zanim on się urodził zrzekł się polskiego obywatelstwa, dla brytyjskiego.
Moje pytanie jest takie... Czy to blokuje temu Panu ubieganie się o kartę Polaka, czy później obywatelstwo?
#kiciochpyta #prawo #uk #anglia #myheritage
Wystąpiłbym o poświadczenie obywatelstwa polskiego, może się uda. Wtedy nie musi znać języka.
Mam kolegę, Argentyńczyka, dziadek i babka byli Polakami, dostał paszport szybciutko. Nie mówi nic po Polsku.
@motoinzyniere: Po polsku, panie psorze.
Do czego doszlo ze brytole do polski emigrują
@motoinzyniere @romek898 @joekey @groman43 Ogólnie dzięki za pomoc. A macie może kogoś, kto mógłby pomóc? Odpłatnie oczywiście, facet pyta, bo nie wie jak się za to zabrać.
10 lat temu wiedziałem że tak może być, ale nie sądziłem że tak szybko xD bardziej obstawiałem dwie dekady
Ogólnie to podobnie jest w Niemczech z tymże uciekają najczęściej ci ustawieni, którzy wynajmuja swoje mieszkania imigrantom, a sami mieszkają w Tajlandii, Hiszpanii czy Polsce. W sumie też bym tak robił
W sumie elegancko dla polskiej gospodarki, ale pewnie niektórzy będą mieć bol d--y ze angole przyjeżdżają prace zabierać xD
Jak to ferrari za jedną pensje? Ostatnio był w gorących wpis, ze polak za minimalna musi 100 lat robić na 20 letnie bmw ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a Polacy podobno dobrzy są jako programiści, więc nic dziwnego. W openai też Polak byl współtwórca chatagpt