Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy ktoś może mi wyjaśnić podejście HR do skoczków?

1. Przypadek:

O skoczek, co chwilę zmienia pracę, jest duże ryzyko że za chwilę znowu gdzieś przejdzie za kilka złotych więcej, nie wygląda to dobrze w CV.

2. Przypadek:

Mamy typa co pracuje u nas 5 lat, pewnie i tak się nie zwolni, po co dać mu chociaż podwyżkę inflacyjną, jak nie rzuca papierami to znaczy, że albo nie jest pewien swoich umiejętności albo ma kredo i niepracującą żonę i trzęsie dupą. Dobry niewolnik będzie robił darmowe nadgodziny.

Czy w HR funckonuje pojęcie podwyżka Schrödingera?

#programista15k #programista25k #pracait #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy w HR funckonuje pojęcie podwyżka Schrödingera?

@mirko_anonim: W 99% przypadków HR ma guzik do podwyżek. A już na pewno na poziomie decyzji komu i ile czy negocjacji. Anetka z HR może ci zrobić roczną ankietę feedbackową, zebrać dane i tyle.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to nie HR patrzy na to a zwykle hiring manager czyli często manager dla którego będzie ta osoba robić albo ktoś techniczny kto zatrudnia do innego teamu. U nas każdy jeden negatywnie patrzył na skoczków. Oczywiście często były to osoby mega ogarnięte ale skakanie jest na pewno minusem.

Można pracować 5 lat w firmie i co roku cisnąć o podwyżkę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim HR to tylko wykonujący polecenia ludzie. To nie HR decyduje o podwyżkach czy zatrudnieniu kogoś. HR po to by zebrać informacje tylko np. CV, polecone osoby, zorganizować spotkanie, przesiać wstępnie wg kryteriów z gory.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak gosc zmienia prace co rok lub jeszcze mniej to malo kto chce miec z takim typem doczynienia i ma w swojej karierze same takie wystepy albo 5 pod rząd. W robocie faktycznie cos zaczynasz robic po 3 miechach, wcześniej klepiesz pierdoły po poł roku zaczynasz brać większe tematy po 10 zaczyna wychodzić albo twoja niekompetencja, albo Ci sie nie chce i zmieniasz robotę i cykl od nowa. Inaczej
  • Odpowiedz
Można pracować 5 lat w firmie i co roku cisnąć o podwyżkę

@WyjmijKija: na etacie przepracowałem tylko 5 lat, ale o podwyżkę chodziłem regularnie co pół roku. Raz nawet dostałem ją zanim sam poszedłem, bo szef zauważył prawidłowość. Jak tylko dostawałem nowy obowiązek, czy dobrze sobie poradziłem sobie z jakimś zadaniem, a minęło właśnie te kilka miesięcy od ostatniej podwyżki, to szedłem do szefa o ile był w dobrym humorze,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @ShortyLookMean to gratuluję firmy, pracuje w duży korpo IT i nie jestem wyjątkiem bo po tylu latach znam tam sporo osób.

Podwyżki są blokowane z dowolnego powodu jaki się znajdzie pod ręką.

Kolega ostatnio robi w dwóch projach bo akurat miał pasujący stack.
Dwa razy daily, każdy chce, żeby jego taski
  • Odpowiedz