Wpis z mikrobloga

Niestety nadszedł ten dzień. Wujkowi co też ma (miał) Skodę Fabię III (ja z 2022, on z 2015) padł w końcu silnik. Ale swoje przejechał - 748k km. Z tego 728k km na gazie #lpg

Podobne auto do mojego, ale nie identyczne - ja mam mniej wysiloną wersję 60 KM (on 75 KM). A także on wymieniał olej co 10 - 11 tys. km. Ja wymieniam w swoim aucie co 8 - 9 tys. km, wraz z pewnymi dodatkami, a co 3. wymiana stosowana jest płukanka.

Także myślę, że moje auto będzie w stanie nieco więcej wytrzymać - celuję w 800k km (na razie 100k km po 34 miesiącach).

#fabia #samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przejechanie 800k km w fabii w wersji bieda-edyszyn, to na Guantanamo jako tortury mozna stosowac

@Zulf:
Dokładnie. Rozumiem taką bidę na auto do jeżdżenia wkoło komina po 10kkm na rok ale nie na robienie 6-7 kkm miesięcznie. Odliczając weekendy to będzie jakieś 300 km, 3-4h za kółkiem dziennie. To tak jakby kupić sobie drewniany taboret zamiast ergonomicznego fotela do pracy przy biurku.

Samo LPG przez 10 lat kosztowało ze dwa
  • Odpowiedz
@smk666: i to jeszcze kupowanie jakiegoś 3 cylindrowego syfilisu co go trzeba pałować do odciny przez kilometr żeby się napędzić do wyprzedzenia traktora a wyjężdzając na autostrade trzeba trzymać 5k rpm żeby jechać 120km/h xD zamiast kupić jakieś 1.6 mpi którym można się normalnie poruszać
  • Odpowiedz
  • 1
@KompletnieLosowyLogin: 120 km/h to 3850 rpm.

Auta z silnikami 1.6 MPI przestały być oferowane w Polsce i Unii Europejskiej w 2013 roku. W roku mojego zakupu, 2022, nadal były oferowane w Ukrainie, ale sprowadzanie tego stamtąd to byłyby dodatkowe koszta daleko poza mój dostępny budżet.

@Zulf Nie bieda-edition, tylko Ambition +.
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: Mój ojciec ma taką Fabię III z 1.6 MPI 110 KM. Ma pełne dostępne wyposażenie z konfiguratora. Miała być przeznaczona do Algierii dlatego książkę serwisową ma po arabsku xD
  • Odpowiedz