Wpis z mikrobloga

Mireczki, któryś z Was wklejał kiedyś ile węgli powinno się spożywać na godzinę jazdy rowerem, zauważyłem, że powyżej 90min mnie korby się ciężej kręcą, ale to chyba właśnie z uwagi na jednego/dwa banany zjedzone po drodze ( ͡º ͜ʖ͡º). Pamiętam, że ilość mnie wtedy zadziwiła, że to całkiem sporo wychodziło, tam było coś o wzroście tętna przy zbyt małej podaży węgli (òóˇ).
To ile tam było?
#szosa #rower
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@rysiekMR no właśnie chyba coś takiego, bo że 60g to widzę w google, a i do 120g dochodzą profesjonaliści, ale oni ważą 60kg, interesowała mnie relacja do 1kg masy ciała. Czyli ja zjadając jednego banana na godzinę, dostarczam 30g, czyli 0,33g... Stąd pewnie ta moja niechęć do dłuższych jazd ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@maciup88: od jedzenia ważniejsze jest regularne dostarczanie płynów. Izotoniki również mają kalorie z cukrów prostych, niewiele ale zawsze coś. Pytanie co rozumiesz pod pojęciem dłuższe jazdy i z jaką intensywnością jeździsz bo glikogen z mięśni powinien wystarczyć nawet na parę godzin.
  • Odpowiedz
  • 0
@MoonlightSh dla mnie wszystko co powyżej 90min to długi wysiłek. Wczoraj zrobiłem 60km, średnia moc 260W/ tętno 142BPM i na końcówce patrzyłem czy ciśnienie mi z opon nie zeszło, bo ja się czułem jak flak 😄. Generalnie to jestem przeciwnikiem długich ćwiczeń, jak biegam to też max 15km, ale powoli skłaniam się do tego, że to właśnie przez zła strategie żywieniową, bo jak biegam to ten ani wody, ani żelu
  • Odpowiedz
@maciup88: Nawadnianie jest ważne, w zeszłym sezonie raz zrobiłem taki test: 4h na rowerze w drugiej strefie tętna (na oko, zwyczajnie starałem się oddychać cały czas przez nos), z niewielką ilością jedzenia (chyba dwa małe snickersy) ale za to miałem 3 litry wody z dropsami (wziąłem z Decathlonu, wybrałem jakieś z najdłuższą listą minerałów) i gdyby nie zamknięty sklep i koniec picia po 3h (piłem 1,2 l/h) to czas wycieczki
  • Odpowiedz
@maciup88: Jeśli zamierzasz jeździć 120’ i więcej powinieneś przyjmować od początku min. 80g ww/h oraz 700-1000ml płynów. Minimum, bo można spokojnie dobijać do 120g tylko trzeba do tego dojść powoli. Ogólnie każdy wysiłek powinieneś wrzucać 60g ww/h co najmniej, nawet ta godzinka w tlenie - lepiej się zregenerujesz z takiego wysiłku = lepszy bodziec na przyszłość dla Twojego performance’u.
  • Odpowiedz