Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +84
#rozdajo, którego dawno nie było. Do wygrania karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
Wysokość stóp procentowych to temat chętnie podejmowany przez ekspertów, a że na wykopie siedzimy wyłącznie w eksperckim gronie, to spróbujmy przewidzieć: jaka będzie wysokość stopy referencyjnej NBP na koniec 2025 roku? Obecnie jest to 5%.
W rozdajo biorą udział osoby, które odpowiedzą na to pytanie w komentarzu oraz zostawią plusika. Oprócz 100 zł w naszym rozdajo możecie
Wysokość stóp procentowych to temat chętnie podejmowany przez ekspertów, a że na wykopie siedzimy wyłącznie w eksperckim gronie, to spróbujmy przewidzieć: jaka będzie wysokość stopy referencyjnej NBP na koniec 2025 roku? Obecnie jest to 5%.
W rozdajo biorą udział osoby, które odpowiedzą na to pytanie w komentarzu oraz zostawią plusika. Oprócz 100 zł w naszym rozdajo możecie

źródło: wykop rozdajo 100 zl
Pobierz
12lat25cm +422

źródło: 1000012756
Pobierz
Święta za pasem, a jak Wielkanoc to wędliny.
Przedstawiam listę najpopularniejszych polskich i zagranicznych producentów wędlin. Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Cedrob (Duda) - firma z Katowic z zakładem w Sosnowcu. 100% polska firma
JBB Bałdyga - polska firma z miejscowości Łyse
Szubryt - polska firma z miejscowości Biczyce Dolne koło Nowego Sącza
Olewnik - polska rodzinna firma z zakładami w Drobinie i Sierpcu.
Łuków - 100% polska firma
Tarczyński - polska spółka notowana na GPW, udział polskiego kapitału 76%. Firma posiada trzy zakłady produkcyjne: w Ujeźdźcu Małym, Sławie oraz w Bielsku-Białej.
Henryk Kania - z Pszczyny, 33% udziałów posiada zagraniczna Bahrija Ltd, reszta jest w polskich rękach
Zagraniczne:
Sokołów - część koncernu Danish Crown z Danii - największego eksportera mięsa na świecie i największej firmy przetwórstwa mięsnego w Europie
Morliny - część światowego giganta Smithfield Foods Incorporated
Krakus - podobnie jak Morliny, część światowego giganta Smithfield Foods Incorporated
Indykpol - część koncernu LDC z Francji
Krakowski Kredens - własność francuskiego Leclerc
Jeśli chodzi o marki własne dyskontów, czyli głównie Pikok i Kraina wędlin, sprawa nie jest tak oczywista, bowiem jest wielu producentów, ale głównie to są ci wymienieni powyżej, zarówno polscy jak i zagraniczni. Trzeba patrzeć na etykiety.
W opisach biorę pod uwagę ranking aplikacji Pola, którą polecam! Określa on, czy dana firma ma polski kapitał, produkuje w Polsce, prowadzi ewentualne badania w Polsce oraz czy jest u nas zarejestrowana.
źródło: temp_file5098898652386083872
PobierzA firma Pana Henryka nie zaliczyła jakiś czas temu spektakularnego upadku? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.pless.pl/wiadomosci/87263-byly-minister-rolnictwa-uslyszal-zarzuty-chodzi-o-nieistniejace-juz-zaklady-miesne-henryk-kania-pszczyna
Analiza HACCP w zakładach spożywczych danej specjalizacji jest bardzo odtwórcza. Bardzo duże zakłady i bardzo małe mają bardzo podobne problemy. Te duże, z racji na rozmach i ilość osób zaangażowanych w proces muszą stawiać na rozwiązania systemowe dające bardzo dużą skuteczność. Tworzą żywność silnie przetworzoną, zapchaną wszelkiej maści dodatkami. Ale bezpieczną do spożycia - tu i teraz. Najlepszym przykładem jest
P.S. Duda to adoptowana spółka Cedrobu
@MistrzKowalski: no to akurat z tej listy patrząc to co na górze ma z reguły lepszy skład. Np. kiełbasy czy parówki mają po 90+% mięsa, gdzie takie morliny bardziej 70%.
Nawet pomijając kapitał - w większości przypadków biorę właśnie JBB, Szubryta czy Tarczyński, bo są dużo smaczniejsze.
Za mało, bo dopóki nie spróbujesz to wydaje się trudne. ;)