Wpis z mikrobloga

#kupujpolskieprodukty #kupujcopolskie

Święta za pasem, a jak Wielkanoc to wędliny.
Przedstawiam listę najpopularniejszych polskich i zagranicznych producentów wędlin. Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!

Cedrob (Duda) - firma z Katowic z zakładem w Sosnowcu. 100% polska firma
JBB Bałdyga - polska firma z miejscowości Łyse
Szubryt - polska firma z miejscowości Biczyce Dolne koło Nowego Sącza
Olewnik - polska rodzinna firma z zakładami w Drobinie i Sierpcu.
Łuków - 100% polska firma
Tarczyński - polska spółka notowana na GPW, udział polskiego kapitału 76%. Firma posiada trzy zakłady produkcyjne: w Ujeźdźcu Małym, Sławie oraz w Bielsku-Białej.
Henryk Kania - z Pszczyny, 33% udziałów posiada zagraniczna Bahrija Ltd, reszta jest w polskich rękach

Zagraniczne:

Sokołów - część koncernu Danish Crown z Danii - największego eksportera mięsa na świecie i największej firmy przetwórstwa mięsnego w Europie
Morliny - część światowego giganta Smithfield Foods Incorporated
Krakus - podobnie jak Morliny, część światowego giganta Smithfield Foods Incorporated
Indykpol - część koncernu LDC z Francji
Krakowski Kredens - własność francuskiego Leclerc

Jeśli chodzi o marki własne dyskontów, czyli głównie Pikok i Kraina wędlin, sprawa nie jest tak oczywista, bowiem jest wielu producentów, ale głównie to są ci wymienieni powyżej, zarówno polscy jak i zagraniczni. Trzeba patrzeć na etykiety.

W opisach biorę pod uwagę ranking aplikacji Pola, którą polecam! Określa on, czy dana firma ma polski kapitał, produkuje w Polsce, prowadzi ewentualne badania w Polsce oraz czy jest u nas zarejestrowana.
njay - #kupujpolskieprodukty #kupujcopolskie

Święta za pasem, a jak Wielkanoc to w...

źródło: temp_file5098898652386083872

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 114
@MistrzKowalski Oczywiście, własny smak i zdrowie na pierwszym miejscu. Tylko jeśli produkty są porównywalne to polecam wspierać swoich, bo ten pieniądz w jakiejś formie wróci. A jeśli się polskich produktów nie próbowało to polecam spróbować, bo może marki tak wyrobionej nie mają, ale niejednokrotnie nadrabiają jakością, a to jest w końcu ważniejsze
  • Odpowiedz
@njay: zwłaszcza że produkty zachodnie BARDZO często są rozwadniane na nasz rynek przez co przepłacamy i dostajemy gorszy produkt pod zachodnią, niby lepszą, marką. Niech się wypchają tymi wypełniaczami.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Tyczmistrz Ja się tak ostatnio zaskoczyłem płynem do podłóg. Dotychczas kupowałem Domol, była ogólnie lipa, bo poza zapachem tam nie było różnicy czy myjesz to z tym czy samą wodą. Spróbowałem ostatnio płyn Ludwika i byłem w szoku, bo to się tak pieni, że będę teraz wlewał tego mniej niż sami rekomendują
  • Odpowiedz
Jako kierownik działu kontroli jakości w firmie spożywczej chciałbym Ci coś uświadomić.

Analiza HACCP w zakładach spożywczych danej specjalizacji jest bardzo odtwórcza. Bardzo duże zakłady i bardzo małe mają bardzo podobne problemy. Te duże, z racji na rozmach i ilość osób zaangażowanych w proces muszą stawiać na rozwiązania systemowe dające bardzo dużą skuteczność. Tworzą żywność silnie przetworzoną, zapchaną wszelkiej maści dodatkami. Ale bezpieczną do spożycia - tu i teraz. Najlepszym przykładem jest
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Adolf_Cartman To już zależy od konkretnego produktu i własnych preferencji, np. ja zwracam uwagę na ilość tłuszczu nasyconego w kiełbaskach i to potrafi się mocno różnic nawet wśród jednego producenta
  • Odpowiedz
  • 0
@njay dziękuję za informację których nie kupić bo są gorsze od zachodnich jakościowo oraz płacą swoim pracownikom po kilkaset euro miesięcznie
  • Odpowiedz
kupuje świadomie to, co mi smakuje, nie będę się dla "patriotyzmu" truć i smaka psuć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@MistrzKowalski: no to akurat z tej listy patrząc to co na górze ma z reguły lepszy skład. Np. kiełbasy czy parówki mają po 90+% mięsa, gdzie takie morliny bardziej 70%.

Nawet pomijając kapitał - w większości przypadków biorę właśnie JBB, Szubryta czy Tarczyński, bo są dużo smaczniejsze.
  • Odpowiedz