Aktywne Wpisy

stillinprogress +37
Nie jestem mistrzynią pisania o sobie, ale potrzymaj mi piwko. Jeśli dynamiczność to spectrum to jestem raczej po środku. Zyskuje przy bliższym poznaniu obiecuję!
Można mieć ze mną vibe jak z dobrym ziomkiem co jest plusem lub minusem zależy jak na to spojrzeć xD. Hobby mam raczej niesprzyjające poznawaniu ludzi i jestem domową koteczką. Robótki ręczne to serio kocham (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Idealnie jeśli masz grupkę znajomych chętną przygarnąć jedną
Można mieć ze mną vibe jak z dobrym ziomkiem co jest plusem lub minusem zależy jak na to spojrzeć xD. Hobby mam raczej niesprzyjające poznawaniu ludzi i jestem domową koteczką. Robótki ręczne to serio kocham (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Idealnie jeśli masz grupkę znajomych chętną przygarnąć jedną

kamiv +70
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Szwecja, kraj długo uchodzący za modelowy przykład państwa opiekuńczego i tolerancyjnego, od ponad dekady zmaga się z coraz brutalniejszą przestępczością gangów, której epicentrum znajdują się w dzielnicach zamieszkanych przez imigrantów. Dziennikarz śledczy Diamant Salihu ujawnia mroczne kulisy tego zjawiska, opisując je jako „narodowy kryzys”, którego skala i brutalność nie mają precedensu w historii kraju.
W artykule pojawia się wstrząsający obraz tzw. "reklam zabójstw" – wiadomości rozsyłanych przez przywódców gangów w mediach społecznościowych, oferujących pieniądze za wykonanie egzekucji. Zdarza się, że zlecenia te trafiają w ręce dzieci. Przestępcy wykorzystują fakt, że w Szwecji osoby poniżej 15. roku życia nie podlegają odpowiedzialności karnej za morderstwo.
„Mamy tak wielu dzieci-żołnierzy, że nikt już nie jest w stanie ich zliczyć.”
W miarę jak gangi coraz częściej rekrutują młodzież – nie tylko z biednych imigranckich gett, ale również z rodzin o wysokim statusie społecznym – p-----c rozlewa się poza wielkie miasta, docierając do prowincjonalnych miejscowości. Nawet 14-letni chłopiec z karabinem Kałasznikowa nie jest dziś w Szwecji wyjątkiem, a filmy z egzekucji są nagrywane i rozsyłane jako „dowód wykonania zlecenia”.
Salihu opisuje, jak społeczeństwo równoległe stało się faktem. Mimo inwestycji państwa w programy integracyjne, rzeczywistość wielu imigrantów to izolacja, wyobcowanie i brak perspektyw. Część młodych ludzi wybiera przestępczość jako drogę do pieniędzy, szacunku i widoczności – czego dodatkowo uczą się z seriali, muzyki i influencerów-gangsterów.
„Szwedzi witają ludzi z każdego zakątka świata, ale tak naprawdę nie chcą mieszkać z nimi jako sąsiadami.”
W tle tych wydarzeń działa m.in. grupa Foxtrot, kurdyjski syndykat kierowany przez Rawę "The Foxa" Majida, który uciekł do Turcji, a potem do Iranu, skąd – według służb – nadal koordynuje działalność przestępczą. USA nałożyły na jego grupę sankcje za współpracę z irańskim wywiadem.
Mimo surowszych kar i sukcesów policji (np. po odszyfrowaniu systemu Encrochat, co doprowadziło do aresztowania ok. 400 przestępców), przyczyna przemocy nadal pozostaje nierozwiązana. Salihu ostrzega, że inne kraje – takie jak Wielka Brytania – mogą pójść tą samą drogą.
„Ci ludzie to drapieżcy. Trzeba im się przeciwstawić, a nie wycofać.”
Całość:
https://www.telegraph.co.uk/news/2025/04/13/how-sweden-multi-cultural-dream-went-fatally-wrong/?WT.mc_id=e_DM559872&WT.tsrc=email&etype=Edi_FTE_New&utmsource=email&utm_medium=Edi_FTE_New20250413&utm_campaign=DM559872
#multikulti #bekazlewactwa #neuropa #4konserwy #emigracja #szwecja #gangi #islam
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-19 052923-down
Pobierzswoją droga nadal dla mnie jest zaskoczeniem że w Szwecji jest syf a o Danii nic nie słychać więc chyba da się ogarnąć b----l i być państwem opiekuńczym
Nie ma absolutnie nic złego w egzekucji brutalnych bandytów.
https://www.japantimes.co.jp/news/2025/04/17/japan/crime-legal/china-attack-execution/
@ZionOfel: This
Co nam w Polsce dają zakazy kierowania pojazdami, skoro można je kolekcjonować jak pokemony?
O skuteczności kary świadczy nie srogi wymiar a nieuchronność
@gerbilos: No co Ty, u nich wszystko w najlepszym porządku przecież.
btw. Nawet upadek Rzymu to nie było jedno wydarzenie, tylko długi proces. Upadek to proces, jeżeli Szwedzi nic z tym nie zrobią, to w końcu Szwecja upadnie. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
źródło: 10bf9df8-dffc-4539-b628-b2555b4b1bfe
Pobierz