Wpis z mikrobloga

@rosso_corsa: a na czym się tu znać. Kupujesz i zapominasz. Oczywiście sensowne spółki, a nie jakieś śmiecie ( ͠° °) A jak masz w------e i nie chce Ci się analizować i szukać spółek to etfy to robią za ciebie
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: jeśli kupiłeś w tym roku to trafiłeś na troche zły okres xD ale no, nie ma co się tym przejmować w krótkim terminie i daj sobie dłuższy okres inwestycyjny. Kurnik też Ci się nie zwróci w rok
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: ano twój hajs ziomeczku. Zrób tak żebyś się czuł z tym dobrze. Osobiście wole nasze polskie potężne GPW i w nienawiści do bigtechu tak zostałem wychowany
  • Odpowiedz
@rosso_corsa:
Spoko na razie się zgadza, ale niedługo się skończą migranci z prowincji (do tego dzietność w Wawie jest niższa niż w innych częściach Polski).
Spójrz na tą tabelkę. W ciągu ostatnich 20 lat nieruchomości dawały mniejsze zyski niż indeksy giełdowe. Więc co się stanie w przyszłości, gdy Populacja Polski będzie z roku na rok spadać?
Arlekin29 - @rosso_corsa: 
Spoko na razie się zgadza, ale niedługo się skończą migran...

źródło: W-co-warto-inwestowac-stopy-zwrotu-w-PLN-20-lat1

Pobierz
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: jedna rada , nie słuchaj wykopków którzy trolluja albo ich majątek wynosi w najlepszym wypadku 2137zl xD
Ja odkąd robiłem na przekór niektórym wykopkom - anty midasom, gosnomidasom to zarobiłem gore pieniędzy
  • Odpowiedz
@Arlekin29: nie wiadomo jak się zakończy zadyma na Ukrainie, jak Ruscy będą dalej napierać to kolejni ludzie będą do Nas uciekać. Oprócz tego mnóstwo imigrantów z dalszych zakątków świata. U mnie, w małym mieście powiatowym ok . 100k mieszkańców, w ostatnim czasie dużo ludzi się sprowadźa z mniejszych wiosek 30km od miasta, oprócz tego rodacy wracają z emigracji w rodzinne strony, a żeby tego było mało to e tym roku
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: jeśli myślisz o nieruchomości na wynajem to pamiętaj, że jest to mocno angażujący segment i oprócz tego, że masz mieszkanie to masz też potencjalne problemy z najemcami, awarie, odświeżanie mieszkania, walkę z zarządem kamienicy czy budynku, jak będziesz miał imprezowiczów to też skargi innych mieszkańców. No i święty graal - puste miesiące.
Z indeksami czy ETF masz o tyle łatwiej, że po pierwsze możesz uśrednianiać zakupy i wtedy możesz
  • Odpowiedz
@PanieAreczku:

W kontekście kryzysu demograficznego niektórzy komentatorzy wskazują, że rozwiązaniem może być imigracja. - Pojawia się pytanie, jaką liczbę imigrantów musielibyśmy przyjąć - zwraca uwagę Mateusz Łakomy w rozmowie z Grzegorzem Sroczyńskim w programie "To nie takie proste". Próbując odpowiedzieć na to pytanie, powołał się na symulację przygotowaną przez ZUS w 2023 roku. Dotyczyła ona tego, ile przez najbliższe dziesięć lat Polska musiałaby przyjmować imigrantów, aby zatrzymać starzenie się społeczeństwa.
  • Odpowiedz
ja pie.... przestańcie ludziom wykładać te brednie. Akcje (wbrew temu co wszyscy p------ą do okoła) są dla profesjonalistów (wyłącznie!). Trzeba się nieźle narobić (analizować i nie tylko wykresiki), a przede wszystkim znać na branży aby w sposób odpowiedzialny cokolwiek kupować. Wiem, że większość uważa inaczej, bo tym się karmi ten rynek - leszczami i jeleniami, i trzeba zapewnić ich stałą dostawę.

Jedyną słuszną radą powinna być: "detaliczne obligacje skarbowe" (*). Fortuny z
  • Odpowiedz
ja pie.... przestańcie ludziom wykładać te brednie. Akcje (wbrew temu co wszyscy p------ą do okoła) są dla profesjonalistów (wyłącznie!)

@stefan-buczalski23: na przykład dla profesjonalistów z mbanku którzy przewidują że zyski xtb będą z roku na rok spadać do 500kk w 2027? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ci profesjonaliści to już muszą być milionerami skoro tacy dobrzy są
Ghost2 - >ja pie.... przestańcie ludziom wykładać te brednie. Akcje (wbrew temu co ws...

źródło: mbank prognoza xtb

Pobierz
  • Odpowiedz