Mirki jakich urządzeń używacie do nawigacji podczas jazdy? zastanawiam się nad Wahoo Bolt v2 lub Garmin Edge 530, trochę drogie urządzenia, ale bez mapy to ja w mieście nie mogę jeździć bo co 100m sprawdzam mapę na telefonie xdd #rower
@Secretariat: mam edge 530, dla amatora jak ja wystarcza. Ale jeśli jesteś jakimś kurierem rowerowym to zapomnij o takim czymś, bo nie będzie się sprawdzać.
Wtedy lepiej jakiegoś quad locka na telefon I apka np komoota.
@Secretariat to nie nawigacje tylko komputerki rowerowe. Wyświetlą mapę, poprowadzą Cię po wcześniej zaplanowanej trasie, ale raczej niewiele więcej. Przeglądanie mapy bez ekranu dotykowego jest delikatnie mówiąc problematyczne.
@adajpanspokoj320: tez rozważam taka opcje, ale jeżdzę dłuższe dystanse i wole mieć telefon jako ostatnia deska ratunku jak się zgubie, i nie chce znaleść się w sytuacji ze będę potrzebowal wykonać telefon i moja bateria będzie na 0%. Plus jeszcze zużycie baterii i koszt wymiany
@Secretariat: Tak jak piszą poprzednicy, komputerki słabo sprawdzają się do nawigacji. Kup mocny uchwyt na telefon. Polecane marki to m.in. QuadLock, SKS, SP Connect, Topeak, najlepiej z power bankiem lub ładowaniem indukcyjnym.
@Wycu91: tak tak, tylko spędziłem sporo czasu czytając i na reddit i innych forach wszyscy mówią albo wahoo albo Garmin bo inne urządzenia po prostu maja słaba nawigacje
@Secretariat ok. Dłuższe dystanse. Bardziej jeździsz po zaplanowanej trasie, czy potrzebujesz coś wypatrzeć, wytyczyć na bieżąco? Bo do opcji 1 wahoo/garmin się nada. Do opcji 2 jest ewentualnie edge explore 2 z dotykowym wyświetlaczem.
@Secretariat: to właśnie garmin i wahoo Maja słaba nawigację w porównaniu do apek na telefon.
Na garminie to nie znajdziesz adresu, długo trwa żeby przeliczył trasę jak zjedziesz. Ale jeśli będziesz planował trasy, synchronizował urządzenie to jak najbardziej.
Ja używam garmina, i choć w niektórych kwestiach mnie wkurza, to sobie chwalę. Jednak nie jest to sprzęt dla każdego.
@Wycu91: zazwyczaj wytyczone trasy, czasem zmienię podczas jazdy ze względu na jakieś fajne widoki czy inny hotel na noc. Uff na explore 2 tez patrzyłem, ale czytałem ze wahoo ma lepszy wyświetlacz? ten bolt 2 tez podobno ma zmianę trasy podczas jazdy (rerouting), to w teorii powinien zmienić trasę podczas jazdy bez problemu?
@G06DbT: zazwyczaj (90%) to mam trasy zaplanowane przed, punkt A i punkt B, czasem podczas jazdy zmienię trasę ale zazwyczaj punkt końcowy się nie zmienia, czytałem ze garmin i wahoo maja rerouting, wiec w teorii trasa powinna się uaktualnić podczas jazdy?
@Secretariat: jeżdżę tylko po śladzie, więc używam sigmy rox 4.0, ale mnie denerwuje. Zamówiłem chiński wynalazek jakim jest geoid cc600, zobaczymy co to za cudo. Jeśli chodzi o urządzenie z mapami to rozważam jeszcze igpsport bsc300t
@Secretariat: każda ma rerouting, działać to działa, ale czasem na to klnę bo ma strasznego laga. I przy zjeździe z trasy potrafi z uporem osła prowadzić do punktu, gdzie zjechałem.
Jeśli możesz żyć z takimi niedogodnosciami to polecam. Tylko nie wiem czy jeszcze dostaniesz gdzieś 530, bo teraz 540 już.
Mozesz poszukać jeszcze 830, to jest 530 ale z dotykiem.
@G06DbT: 530 to widzę jedynie używane na ebay, lub nowe w cenie jaka była w 2016. Takie niedogodności to jak niedogodności, teraz to co kilkaset metrów się zatrzymuje :D Popatrzę na quad lock jeszcze, i telefon, tylko w sumie cenowo QL z pokrowcem na telefon przeciwdeszczowym do dużej różnicy cenowej nie ma pomiędzy nim a Garminem
Wtedy lepiej jakiegoś quad locka na telefon I apka np komoota.
Bo do opcji 1 wahoo/garmin się nada. Do opcji 2 jest ewentualnie edge explore 2 z dotykowym wyświetlaczem.
Na garminie to nie znajdziesz adresu, długo trwa żeby przeliczył trasę jak zjedziesz. Ale jeśli będziesz planował trasy, synchronizował urządzenie to jak najbardziej.
Ja używam garmina, i choć w niektórych kwestiach mnie wkurza, to sobie chwalę. Jednak nie jest to sprzęt dla każdego.
@Kampinos: tez patrzyłem na sigme, ale podobno wszyskich denerwuje. Zobaczę tez na geoid, dzięki!
Jeśli możesz żyć z takimi niedogodnosciami to polecam. Tylko nie wiem czy jeszcze dostaniesz gdzieś 530, bo teraz 540 już.
Mozesz poszukać jeszcze 830, to jest 530 ale z dotykiem.
@Secretariat: Jak masz dobry telefon to optykę wytrzepie.