Wpis z mikrobloga

W Tbilisi, w jednym ze starych domów, przez 27 lat stał na balkonie samochód Żiguli. W 1991 roku Rezo Enukidze, mieszkaniec Tbilisi, kupił samochód VAZ-2106. Ale już pierwszej nocy z jego samochodu skradziono koła , co bardzo go zdenerwowało. Wściekły wezwał dźwig, żeby podnieść samochód na balkon na czwartym piętrze. „Niech czeka, aż nadejdą lepsze czasy” – powiedział sąsiadom. Jednak „najlepsze czasy” nigdy nie nadeszły. Po rozpadzie ZSRR Rezo nie miał pieniędzy na nowe koła i na ponowne wezwanie dźwigu. Przez lata dbał o samochód, zabudował balkon, aby go przechowywać i regularnie go mył, ale nigdy nie udało mu się z niego tak naprawdę skorzystać. W 2016 roku Rezo zmarł, a półtora roku później samochód w końcu opuścił balkon. Według plotek krewni sprzedali Żiguli miłośnikowi klasycznych samochodów za 10 tysięcy dolarów. Jednak sam Rezo nie miał nigdy czasu, aby nacieszyć się swoim zakupem.

#motoryzacja #samochody #ciekawostki
Lardor - W Tbilisi, w jednym ze starych domów, przez 27 lat stał na balkonie samochód...

źródło: temp_file4671950541224431791

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Coś jak mój znajomy z roboty i jego teściu. Górnik, kupił samochód z salony i przez 8 lat zrobił 20k kilometrów. Taniej taksówki by wyszły.
  • Odpowiedz
@IdePoChleb2: Jak dawali odprawy z kopalni dla zwalnianych pracowników to pracownicy salonów Daewoo na Śląsku mieli pod kopalniami prawdziwe żniwa. Pieniądze które górnik dostał na rozpoczęcie jakiejś nowej działalności lądowały na placu pod familokiem pod postacią nowego Daewoo Tico, Matiza albo Lanosa ;)
  • Odpowiedz
To bardzo dobra historia z której wynika WIELE wniosków. To dbałość, może i przesadna. Albo złe gospodarnosć, bo zauważcie że musiał wydać pieniądze na: auto, dźwig, budowę tego zadaszenia na którym stoi auto na balkonie. A wszystko robione dla auta z którego nie skorzystał.

Ale rozumiem ten zakup "na lepsze czasy". Sam tak miałem lub mam w życiu, że wiem iż jak się u mnie pozbmienia to z czegoś zacznę korzystać, a
  • Odpowiedz
@Operator_imadla

Zhiguli (‹The template Lang-rus is being considered for deletion.› Russian: Жигули, IPA: [ʐɨɡʊˈlʲi]) was a designation of cars based on the Fiat 124 manufactured in Russia and the Soviet Union by AvtoVAZ (formerly VAZ) during 1970-2012 and somewhat longer in some places abroad.[1] For the majority of export markets however the cars were sold under the Lada brand.

Czyli takie ziguli to nasze FSO, ale na eksport szly pod marka
  • Odpowiedz
  • 15
Tak kończą ci co nie odpakowuja zakupów z oryginalnej folii, licząc że kiedyś sprzedadzą cos za miliony, zamiast z tego korzystać...
  • Odpowiedz