Wpis z mikrobloga

Mam studia w tym kierunku i kilkuletnie doswiadczenie w pewnej branzy w biurze ale nie bylo w niej zbyt duzej mozliwosci rozwoju - blokowanie przez pracodawce. Bedac teraz po 30 muszę szukac w PL pracy w tej branzy a to raczej znajac nastawienie polskich januszy bez znajomosci bedzie jednym wielkim xD^2. Janusz przekazuje potomkowi firme a ten przeciez nie moze miec pod sobą starszych od siebie dlatego moj czas w tej firmie dobiega konca.

Mam tez udokumentowane kilkuletnie doswiadczenie pracy na budowie w tej branzy dlatego skonczy sie raczej na emigracji. Pytanie jaki poziom wynagrodzenia nalezaloby dzis przyjac ponizej ktorego nie ma sensu pracowac w biurze w PL? Nie mam swojego mieszkania wiec z jednej strony moge pracowac gdziekolwiek ale z drugiej trzeba zarobic tez na wynajem.

Mysle, ze za granicą z angielskim na poziomie dogadania sie mimo wszystko jest wieksza stabilnosc i prowadzac oszczedne zycie mozna zarobic chociaz na ten pokoj i jedzenie?

#praca #austria #niemcy #emigracja #emigrujzwykopem #polska #pytanie #pracbaza
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SaishoKara:

Tak mysle teraz i z tego co pytam i czytam to w NO tez trzeba umiec norweski ostatecznie a jesli juz sie uczyc to lepiej niemieckiego, ktorego jednak w tej szkole gdzies tam sie osluchalem. Niemiecki jednak bardziej przydatny.

W DE takie lokalizacje jak okolice Ratyzbony albo z drugiej strony Fryburga maja sens?
  • Odpowiedz
@SaishoKara:

Jak dla mnie idealnie byłoby żyć w jakimś małym mieście, na wsi w zróżnicowanym terenie. Tak aby po pracy wyskoczyć gdzieś na górkę, nad jezioro, do lasu nie robiąc większych wypraw. Polska jest tak skonstruowana, że głownie to tereny płaskie jak stół no i praca jest w dużych miastach a mieszkania na blokowiskach.

Natomiast właśnie w Norwegii widać tą przestrzeń, jest na czym zawiesić oko i jakoś tak przyjemnie
  • Odpowiedz