Wpis z mikrobloga

Jak handlowcy teraz generują nowe leady, kiedy cold calling/mailing jest zabroniony (pomijając biznesy cwaniaków którzy pootwierali spółki w innych krajach i tych którzy mają w------e na potencjalny kary)?

Coś poza kreceniem się między konferencjami, targami, warsztatami branżowymi można robić w ogóle?

#biznes #pracbaza #sprzedaz #b2b
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spyyke:
Cold calling i cold mailing jest tylko "trochę" zabroniony w b2b ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po pierwsze, jak się odzywają na ogólnodostępne adresy / telefony to omijasz rodo
Po drugie, jak nie wyskakują z ofertą sprzedaży wprost tylko "badaniem", "bezpłatną konsultacją", "zapytać, czy chcesz darmowy materiał edukacyjny" itp. to się można bronić z zakazu z nowego prawa
Po trzecie, poza odgrażaniem się -
  • Odpowiedz
@spyyke: Jak zawsze ;) W mojej branży niestety telefony dzwonią aż uszy więdną. Ale nie tylko - do moich klientów co chwila ktoś teraz z TLSa wydzwania (albo usług przemysłowych - CNC obróbka stali itp.), bo jest kiepska sytuacja na rynku i szukają klientów.

W sumie też jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś się irytował jak zadzwonili do niego z sensownie dopasowaną ofertą. Problemem są raczej spamy typu "może prowadzisz biuro
  • Odpowiedz
@spyyke: tez mnie to zastanawia. Znam człowieka, który dzięki jednej Anetce dzwoniącej po ludziach rozwinął się do 15 milionów obrotu na banalnym biznesie. Rok temu postanowiłem otworzyć mu konkurencję, ale wlasciwie jego pozycja jest już nie do ruszenia legalnie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@qwenti: Z ciekawości - "postanowiłem" oznacza, że otworzyłeś czy odpuściłeś?

Ja te dylematy jak podejść do sprzedaży i marketingu b2b w tym porąbanym kraju przechodziłem rok temu. Najgorsze, że agencje robią straszny szum, z którego niewiele wynika i przez to trudno znaleźć kogoś, komu można coś zdelegować.
  • Odpowiedz
@FlayedOne: otworzylem, ale na tym asortymencie mam moze z 500k obortu rocznie na troche wiekszej marzy niz wspomniany konkurent. Bazuje glownie na allegro, a jest to towar taki sam jak kazdego innego, czyli liczy sie cena i ewentualnie czas dostawy.
  • Odpowiedz