Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć wszystkim proszę was o pomoc z wyborem studiów. Aktualnie klasa maturalne na profilu Mat-Chem, ale z racji tytułu finalisty Olimpiady Matematycznej mam wstęp na praktycznie każdy kierunek na Politechnice Warszawskiej oraz na sporą liczbę kierunków na Uniwersytecie Warszawskim. Rozważam głównie Warszawę, bo tutaj mam najbliżej ewentualnie Kraków.

Początkowo myślałem o jakiejś inżynierii danych, inżynierii chemicznej albo automatyce i robotyce. Teraz zobaczyłem, że mogę również uderzać na kierunek lekarskim na WUM. I sam już nie wiem co będzie lepsze. Dodam, że nie mam jakiś mega sprecyzowanych zainteresować. Boję się tylko, że jak pójdę na lekarski to za te 6 lat jak skończę to będzie mnóstwo studentów i wszystko będzie zapchane już dziś jest dwa razy więcej osób na lekarskim niż 10 lat temu. Z drugiej strony wiem, że po polibudzie też bywa ciężko z pracą.
Aczkolwiek dobry inżynier również kosi dobre pieniądze. Plus dziś nie ma tendencji wzrostowej absolwentów politechnik
Co byście zrobili na moim miejscu? Moje najważniejsze wymagania to stabilna i względnie dobra praca, bez hordy kandydatów tak jak w IT, dlatego też tutaj informatyka absolutnie odpada w moim przypadku

#studbaza #medycyna #lekarz #lekarski #inzynieria #automatyka #robotyka #chemia #pracbaza #studbaza #korposwiat #politechnikawarszawska #politechnika #polibuda

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

stabilna i względnie dobra praca, bez hordy kandydatów tak jak w IT

@mirko_anonim: medycyna/stomatologia tak właśnie zaczyna wyglądać, jeszcze jeden dopchany rocznik i będzie praca za wiaderko ziemniaków.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mieszkam w Szwajcarii a wiec kraju wow, w ktorym na pewno jest suuper bo tak tu fajnie. Ale...

Wczoraj bylem na rozmowie kwalifgikacyjnej jako lekarz anestezjolog bo mnie o dziwo zaprosili. Jako rzekomo jednego z 50ciu kandydatow.

Wiec szukaja kogos, kto miedzy innym i bedzie dyzurnym od 14:00 w piatek do 09:00 w sobote a potem w sobote od 16:00 do niedzieli do 16:00. Jako ze to szpital panstwowy to
  • Odpowiedz
Dodam, że nie mam jakiś mega sprecyzowanych zainteresować. Boję się tylko, że jak pójdę na lekarski to za te 6 lat jak skończę to będzie mnóstwo studentów i wszystko będzie zapchane już dziś jest dwa razy więcej osób na lekarskim niż 10 lat temu.

@mirko_anonim: Człowiek zawsze zapłaci ostatnie swoje pieniądze za zdrowie. Lekarz zawsze będzie miał konkretny i poszukiwany fach - niezależnie od koniunktury gospodarczej, pokoju, wojny, kraju zamieszkania.
  • Odpowiedz
@Przypadkowy: problem w tym ze dobra prace nie znajduje sie po studiach a po 5-7 letniej specjalizacji a szpitale sie zamyka a nie otwiera i dodatkowo coraz wiecej kandydatow na bycie specjalista. Wroca czasy 7 letnich wolontariatow etc.

ten pociag juz odjechal
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: lekarski i się nawet nie zastanawiaj. Nie przejmuj się tym co piszą, że za dużo lekarzy będzie i takie tam. Starzejące się społeczeństwo i tak będzie potrzebować ich coraz więcej. No i w przypadku lekarskiego są to tylko jakieś wykopkowe gadania, że "za dużo będzie lekarzy!! za wiadro ziemniaków będziesz tyrać!" - no super straszenie gościa, że kiedyś tam będzie więcej lekarzy i większa konkurencja. Za to już teraz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak jesteś finalistą olimpiady matematycznej i jesteś w stanie systematycznie się uczyć to sobie poradzisz i w IT i w medycynie.

Pooglądaj sobie trochę na YT jak wygląda taka praca i pomyśl dobrze jak chcesz żeby wyglądała twoja praca.

Zacznij też coś programować i sprawdź czy to ci się podoba, bo w tym zawodzie łatwo o wypalenie.

Na inżynierie chemiczną albo AiR idź tylko jeśli chcesz wyemigrować inaczej raczej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim automatyka i robotyka - wybij to sobie z głowy, tak samo jak wszystkie inne mechatroniki, elektorotechniki, mechaniki i inne kierunki techniczne. Jeśli masz olimpiadę to znaczy że masz potencjał, a pójście na zwykły kierunek techniczny to największe marnotrawstwo potencjału ever. W Polsce nie potrzeba inżynierów tylko biorobotów do ustawiania maszyny albo na uruchomienia u klienta względnie obsługi CADa, to wszystko mogłaby robić małpa po kursie. Po tych wszystkich mechatronikach i
  • Odpowiedz