Już od niemałego czasu przy pasie noszę szablę- jawnie, bez skrycia, by każdy widział. I rzec Wam jedno muszę: lud prosty i panowie inaczej na mnie patrzą. Widzą, iż powaga idzie przede mną, a i przestrach w oczach mają ci, co zuchwali bywają i chętnie na kłótnię się kuszą.
A ja tedy czuję się statecznie i mężnie, bom nie bezbronny. Gdyby co, mam w ręce oręż, którym siebie i cześć swą obronię. Nie trza mi lękać się ani napaści, ani jadu słów, ni czyjej woli narzuconej. Jam pan tej sprawie, nie inny.
Wiemci, iż wielu rzeknie: 'A na cóż ci to?' lub też: 'Kusisz czarta i los ważyś.' Ale ja wolę być gotów na złe, niż ślepo ufać, iż świat tylko dobrymi stoi. Nie bajkąć jest życie, jeno rzemiosłem twardym, gdzie lepiej mieć oręż w dłoni, niż potem biadać nad stratą.
A wy, bracia i druhowie moi — czyż nosicie co przy sobie? Mieliścież przygodę, co myślom moim przytaknie?
@Arluk. Tąże szablą, prosze waszmości, moglibyście jeno psa postury nierosłej strachu nadybać, a ubraniście li coby się z Osmanami gotowi potykać byli.
@ivbefre: każda by miała wybite numery, do tego te dłuższe niż 80cm tylko na pozwolenie kolekcjonerskie, te krótsze na sportowe pod warunkiem że jeździsz na zawody pic rel no i można by mieć takie w całości z drewna kupione "na dowód"
@Arluk: Prawie acan czynisz. Nie w chytrości i w kułakach siła, na pięście jeno chłopu pod karczmą wojować przystoi. Nóż i pałka - arma to łotrzyka godna, z łuku niech Tatarzyn albo kozak szyje, zasię człek szlachetnie urodzon w takiem jeno żelezie, co u Waszej Miłości u pasa kochać się winien.
A ja tedy czuję się statecznie i mężnie, bom nie bezbronny. Gdyby co, mam w ręce oręż, którym siebie i cześć swą obronię. Nie trza mi lękać się ani napaści, ani jadu słów, ni czyjej woli narzuconej. Jam pan tej sprawie, nie inny.
Wiemci, iż wielu rzeknie: 'A na cóż ci to?' lub też: 'Kusisz czarta i los ważyś.' Ale ja wolę być gotów na złe, niż ślepo ufać, iż świat tylko dobrymi stoi. Nie bajkąć jest życie, jeno rzemiosłem twardym, gdzie lepiej mieć oręż w dłoni, niż potem biadać nad stratą.
A wy, bracia i druhowie moi — czyż nosicie co przy sobie? Mieliścież przygodę, co myślom moim przytaknie?
#przemyslenia #samoobrona #bron #bezpieczenstwo #pdk #gazpieprzowy #heheszki
źródło: szabla
Pobierzźródło: zborowski
Pobierz@suwalskimroz:
Niechaj cię nie zemdli w portkach.
źródło: image
Pobierz