Wpis z mikrobloga

Cześć, w jakim stadium są obecnie asystenci głosowi typu siri czy inne od google?
Uciekam od kompa po pracy do przydomowego warsztatu i o ile nigdy z czegoś takiego nie korzystałem bo mi nie potrzebne było, tak w warsztacie cholernie by się przydało. Potrzebuję od czasu do czasu coś policzyć, podzielić jakiś wymiar na odcinki, wyliczyć kąty czy nawet zmienić muzykę mając uj...ne ręce w smarze. Przyszło mi do głowy że takie wydawane polecenia tu właśnie sprawdziłyby się idealnie.

Działa to w Polsce? Niby cały ten english mam w małym palcu bo od dziecka cartoon netrwork oglądałem zanim był po polsku, tak jednak wolałbym to mieć jednak po husarsku. Jakie są obecnie możliwości (darmowe/płatne) dla takiej usługi? Jak dobrze to działa i czy warto?

#alexa #googlehome #ai #sztucznainteligencja #homeassistant #asystentgoogle #siri #komputery #technologia #warsztat #obrobkametali
ZarazSieRozkreci - Cześć, w jakim stadium są obecnie asystenci głosowi typu siri czy ...

źródło: obraz_2025-04-18_103611918

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZarazSieRozkreci: kup sobie starego thinkpada do warsztatu. Są asystenci ale nie wyobrażam sobie dyktować mu kątów czy wymiarów ustnie. Jak on się j---e z podaniem adresu ulicy na który jedziesz
  • Odpowiedz
@ZarazSieRozkreci Mam Smart Home oparty na sterownikach i odbiornikach różnych producentów i wszystko połączone pod Google Home. Przez telefon (android) działają polecenia w języku Polskim ale… ta sama usługa na głośniku Google Home mini (teraz nazywa się Google NEST MINI) działają tylko i wyłącznie po angielsku.
Siri… wiadomo polskiego nie obsługuje…
Alexa… na 99% nie ma naszego języka (nie używałem ale się domyślam)
Ja bym zastosował jakiś tablet na androidzie jako
  • Odpowiedz
Właśnie wypróbowałem Gemini na androidzie... Skomplikowane obliczenia wypluwa jak seba pestki. Działa to wybitnie ale np. poproszony o puszczenie czegoś z YT Music czy spotify, nie ma dostępu. Tnx UE
  • Odpowiedz
@ZarazSieRozkreci: to kup sobie takie coś na klawiature co osłoni ją przed u-------m, potem to można chyba przemyć, te asystenty to zapamietałem z tego że mechanik kiedyś tak chciał coś zrobić, po kilku razach w koncu w-------y wpisał to co chciał w telefon uwalonymi palcami
  • Odpowiedz
@ZarazSieRozkreci: możesz ustawić tak asystenta google że ci reaguje na komendę głosową, no ale tak jak mówię, działa to różnie, zwłaszcza jak masz problemy z wyraźnym mówieniem lub mikrofony urządzenia są zasłonięte
  • Odpowiedz