Wpis z mikrobloga

Kwiecień
Obiektywna myśl

18 kwietnia
Zapatrywania są jak…

„Czym jest zły los? Zapatrywaniem. Czym są konflikty, spory, potępienia, oskarżenia, brak szacunku, lekkomyślność? Wszystko to są zapatrywania — i to takie, które znajdują się poza twym rozumnym wyborem, a przedstawiane tak, jakby były czymś dobrym lub złym. Przenieś swe zapatrywania tylko na rzeczy zależne od twych wyborów, a zapewniam, że odnajdziesz spokój ducha niezależnie od tego, co będzie się wokół ciebie działo”.
— Epiktet, Diatryby, 3.3.18b – 19

Zapatrywania… Każdy jakieś ma.

Pomyśl o wszystkich opiniach, jakie wydajesz: o tym, czy dziś jest ładna pogoda, o przekonaniach liberałów i konserwatystów, o tym, czy dana uwaga jest nieuprzejma, czy odniosłeś sukces itd. Stale przyglądamy się otaczającemu nas światu i nakładamy na niego nasze opinie. Często wynikają one z dogmatów (religijnych lub kulturowych), praw, oczekiwań, a czasem z ignorancji.

Nic więc dziwnego, że tak często czujemy się rozgniewani i zdenerwowani! Co się jednak stanie, jeśli pozwolisz opiniom odejść? Spróbuj je wykorzenić (ekkoptein) ze swojego życia, tak aby rzeczy po prostu były — nie dobre lub złe, nie zabarwione naszymi opiniami i sądami. Po prostu były.

#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm

Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"

Stoicki kanał discord: https://discord. gg/nCV4pV6w7X (usuń spację po kropce)
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZalgoZalgo wczorsjsza myśl była wyjątkowo tępa. Dzisiaj również. Mam się nie zapatrywać na nic? Mam się niczym nie interesować? Mam być do wszystkiego neutralny? Zwykłe nie myślące warzywo?
  • Odpowiedz
@fornson23: dzisiejsza myśl tyczy się raczej tego żeby nie mieć błędnych zapatrywań względem rzeczy zewnętrznych. W tym sensie polityka itd. to wszystko nie są rzeczą zależną od ciebie, więc nie ma sensu przykładać do tego zbyt dużej wagi. Ale samo interesowanie się czymś itd. nie jest złe dopóki nie myślisz w taki sposób "cholera ten Trump zniszczy cały zachód, to jest tragedia!". Ten cytat raczej sprzeciwia się tego typu myśleniu
  • Odpowiedz
@ZalgoZalgo
Nie wiedząc dokąd idą, niezbadany wyrok
Połyka ich horyzont, dla ludzkiego wzroku giną
W przeciwną stronę do wieczystej drogi ziemi idą
W obrotach sfer nieporuszeni, pozbawieni imion
Być może to ich kroki poruszają piaski
  • Odpowiedz
@1234login: nmzc opieram się głównie o to co wyczytałem "Diatryby" Epikteta, "Twierdza wewnętrzna" Pierre Hadota i FAQ na r/stoicism. Jak ktoś chce może na własną rękę zdobyć wiedzę.
  • Odpowiedz