Wpis z mikrobloga

@mrkobel: polecam znaleźć źródło problemu a osuszacz jakiś porządny kondensacyjny

tylko takie, które faktycznie zbierają wodę do zbiornika, kondensacyjne sprężarkowe

w urządzeniach "domowych" (ładne białe smart) wydajność jest zawsze podpicowana więc pomnóż powierzchnię piwnicy x2 i podziel to co podaje producent na /2 i wtedy wybieraj

jak to ma być rozwiązanie stałe to fajnie jak by miał higrometr i tak się włączał i do tego miał złącze na wężyk, żeby
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: tylko jakie źródło problemu? Piwnica jest w ziemi, w lecie zawsze będzie duża wilgotność jak w piwnicy jest 15-18 stopni a na zewnątrz 35
  • Odpowiedz
@mrkobel: wilgoć nie bierze się znikąd, skądś jest w tym pomieszczeniu i dlatego powietrze jest wilgotne

najczęstszą przyczyną jest naruszona hydroizolacja lub zbyt wysoki stan wód gruntowych, woda wnika z zewnątrz do piwnicy, przesiąka przez ściany

może ci coś cieknie w piwnicy, nieszczelne rury, instalacja wodna, jak gdzieś ci zalegają kałuże z wodą to tak samo w powietrzu będzie się utrzymywała wysoka wilgotność
  • Odpowiedz
  • 1
@Catmmando: nie. Mam sucho. Jak na zewnątrz jest 30C i 80% wilgotności to ile będę miał w piwnicy jeśli tam jest 15-18 stopni bo jest w całości w ziemi?

Ja jeszcze nie widziałem piwnicy gdzie było poniżej 18C i nie było wysokiej wilgotności
  • Odpowiedz