Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W drugiej połowie roku planuję założenie JDG (umowa B2B, jestem programistą), zastanawiam się czy miałoby sens następujące rozwiązanie:
- podatek liniowy do końca roku
- leasing z wpłatą własną 45%, 1 procent wykup
- od przyszłego roku ryczałt ze stawką 12%
Samochód oczywiście na użytek mieszany. Planuję coś za ok. 180k brutto, zarobki ok. 28k netto/msc.

Po ilu miesiącach od startu JDG jest sens wnioskować o leasing? Jakie wymagania mają leasingi fabryczne (np. Bmw financial services)?

#leasing #motoleasing

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @OptiFinance dzięki. Mam jeszcze pytanie: czy jeśli decyzję leasingową otrzymam w tym roku i opłacę fakturę za wpłatę wstępną to będę mógł spokojnie wrzucić ją koszty w tym roku podatkowym, nawet jeśli samochód odbiorę dopiero w roku kolejnym?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz
✨️ Autor wpisu (OP): @OptiFinance dzięki. Mam jeszcze pytanie: czy jeśli decyzję leasingową otrzymam w tym roku i opłacę fakturę za wpłatę wstępną to będę mógł spokojnie wrzucić ją koszty w tym roku podatkowym, nawet jeśli samochód odbiorę dopiero w roku kolejnym?

@mirko_anonim: Raczej nie ma z tym problemów. Sporo klientów tak robi i nie słyszałem żeby był problem.
  • Odpowiedz