Wpis z mikrobloga

Porównanie klamkomanetek Shimano 105 vs. Sensah Team Pro – co wybrać?
Zastanawiasz się, czy klamkomanetki Shimano 105 są warte swojej ceny, czy lepiej postawić na Sensah Team Pro? Może 105'ka z AliExpress to dobra alternatywa dla oryginalnego osprzętu Shimano?
W tym materiale sprawdzam cenę vs jakość, porównuję działanie klamkomanetek oraz czy Sensah + tylna przerzutka 105 od Shimano to dobry budżetowy zestaw do roweru szosowego.

#lasomir #rower #test
Lasomir - Porównanie klamkomanetek Shimano 105 vs. Sensah Team Pro – co wybrać?
Zasta...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lasomir: miałem starą Sorę z wąsami, za jakieś śmieszne pieniądze przeszedłem na Sensah Ignite i muszę powiedzieć, że pod kątem precyzji czy kultury działania to nie mam żadnych uwag, już ze dwa lata śmigam i nic się nie dzieje a do sposobu zmiany łatwo idzie się przyzwyczaić.
  • Odpowiedz
  • 1
@MoonlightSh: O to ja też podobnie z Sory z zew. linkami i przeskok był mega, nawet estetyczny i bez tych monitorków :D kolega kupił wtedy Ignite, zobaczyłem na żywo i mega mi się spodobało. Jest dokładnie jak piszesz - spokojnie da radę je ogarnąć :)
  • Odpowiedz
@Lasomir: Do tej Sensah 2x11 należy dodać, że słabo współpracuje ze swoją tylną przerzutką, o niebo lepiej z r7000 a jeszcze lepiej 5800. Przełożenia się klika identycznie jak w Sram tylko twardziej. Inaczej jest z Sensah 2x12 która ma ratio szosowego Sram ale tu już cała grupa jest kompatybilna wyłącznie do samej siebie bo 12 rzędowy szosowy Sram ma już ratio Sram MTB więc niczego z poza grupy już nie
  • Odpowiedz
  • 0
Dzięki za info! To dobrze, że spasowałem Sensah Team Pro z Shimano r7000, bo działało jak marzenie. Jednak ta ich przerzutka nie wzbudzała zaufania jak piszesz, a różnica w cenie była żadna.

Pzrednią Sorę z Sensah udało mi się w miarę spasować, może minimalnie nie grało, ale było ok. Większy problem mam z R7000 i tutaj nie mogę do końca dograć, aby nie obcierała na małej zębatce. Przerzutkę mam mocowaną na hak
  • Odpowiedz
@Lasomir: R7000 przednia powinna pracować idealnie, najlepiej jak masz baryłkę regulacyjną na pancerzu, do tego są dwie śrubki do zakresów i kolejna do napięcia linki w samej przerzutce i tam ma sie to chyba ustawić na kreski.
  • Odpowiedz
  • 0
@4x80: niestety pożałowali mi baryłek i muszę kombinować z naciągiem przy przerzutce, jak zmienię pancerze to ją dorzucę. Ale tak czy siak przy regulacji jest odczuwalny mniejszy zakres śrub od min/max wychylenia niż w klasycznej. W pewnym momencie zapiera się i ogranicza wychylenie. No cóż, może jeszcze zrobię jedno podejście ;)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Lasomir: Na zdjęciu masz dwie śrubki L oraz H i kolejną u góry do końcowego napięcia linki. Śrubkami L oraz H w pewnym zakresie można wyregulować szorowanie łańcucha o przednią przerzutkę na najmniejszych zębach kasety ale ogólnie L jest do regulacji by łańcuch nie spadał z korby i kasety podobnie H. Nie ma co się rozpisywać jak masz poradniki na yt.
4x80 - @Lasomir: Na zdjęciu masz dwie śrubki L oraz H i kolejną u góry do końcowego n...

źródło: ezgif.com-webp-to-jpg-converter (1)

Pobierz
  • Odpowiedz
@Lasomir: Taka uwaga na boku, tak? Jeśli chcesz robić karierę w internetach, to pozbądź się tej paskudnej, korporacyjnej maniery, tak? Materiał interesujący, ale nie dałem rady przebrnąć...
  • Odpowiedz