Aktywne Wpisy

ibleedforyou +42
Już 21 alertów z ostatnich 5 miesięcy xd

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
pieknylowca +56
Ja pozbyłem się tych problemów - po prostu tam nie jeżdżę XD. Ludzi to ogólnie posralo z tymi Włochami - tego nie rób, tamtego nie wolno XD. Niektórzy to starają się być bardziej włoscy niż sami włosi #wlochy #wakacje #podroze #podrozujzwykopem

źródło: 1000004115
Pobierz
Trzeba cofnąć się do 2015-2016 r. kiedy wdrożony zostaje program 500+. Jest to rodzaj koniunktury na kredyt: Państwo zadłuża się, a obywatele dostają socjal i wydają go na podstawowe potrzeby (ponieważ program obejmuje bardzo szeroką liczbę ludności). Zmniejsza to podaż pracy (bo ludzie potrzebują mniej pieniędzy) i zwiększa inflację (pojawiają się znaczne środki w gospodarce bez pokrycia w pracy).
Teraz pandemia: to samo zjawisko, rząd zaciąga deficyt i rozdaje (głównie wielkim przedsiębiorstwom, ale też zwykłym ludziom: tarcze, bony, bezzwrotne pożyczki itd.). Tak samo działa utrzymanie tanich kredytów na nieruchomości (stopy 0%, czy BK2%).
Dochodzimy do sytuacji, gdzie pieniądz w gospodarce idzie w większości głównie w proste "januszexy" (to pewnie był cel od początku, stąd np. sukces Dino), a mordowane są w ten sposób inwestycje i nowe technologie (bo przez inflację kredyt staje się drogi, a przez mniejszą podaż pracy rosną koszty).
Zaledwie 9 lat później widzimy opłakane skutki takiego działania: Polska "betonowa" ma się dobrze, ale wszystkie inwestycje stąd uciekają lub co częstsze, nigdy nie powstają.
To nie jest tak, że w USA jest "klimat" na spółki technologiczne: u nas po prostu cała gospodarka wspiera jedynie proste firmy, bo tylko na takich "elita" umie zarabiać.
Mamy otępiałe społeczeństwo które nadaje się tylko do prostych zawodów nie wymagających większego myślenia
@too_late_to_be_true: a masz na to jakiekolwiek potwierdzenie w danych?
Bo z tego co pamiętam był jakiś czas temu artykuł z danymi raczej przeczący tej tezie, no ale może się coś zmieiło,więc poczekam na dane.
jeszcze ustawa antyhejt, likwidacja nieprzychylnych mediow pod byle pretesktem oraz jakas legalna forma inwigilacji szarego obywatela i jestesmy w domu
@too_late_to_be_true: to znów potrzeba danych, że te proste dostały jakoś więcej w stosunku do tego ile ich istnieje na Polskim rynku.
Problem z całą Twoją tezą jest taki, że już wcześniej nie mieliśmy za wiele firm technologicznych.
Ponadto teza o tym, że 500+ zmniejszyło podaż pracy wydaje się
@Anihilacja_entropii: Nie. W lutym 2020 odczyty już były blisko 5%, a o covidzie to wiedzieliśmy wtedy tylko tyle, że chińczyk zjadł nietoperza. I to było pokłosie stymulacji konsumpcji przez 500plus i skokowego podnoszenia minimalnej. Covid w tamtym momencie inflację zdusił bo rozpęd był duży. Wiem, że 5% wydaje się niczym w porównaniu z tym co nastąpiło po covidzie, ale otoczenie
Cała europa zachodnia jest tak ułożona, że struktura wynagrodzeń jest płaska - na etacie maksymalna różnica zarobków to 2-3 razy pomiędzy sprzątaczką, a specjalistą ekspertem. Wymusiły to na naszym państwie w dużej mierze zachodnie regulacje.
Mamy mnóstwo mechanizmów zmniejszających wydajność i zwiększających koszty: JPK, BDO, RODO, Split payment, Opłata produktowa i recyklingowa, EEE, obowiązki sprawozdawcze, AML, sygnaliści itd. Możnaby wymieniać jeszcze
@too_late_to_be_true: Gdzie były te inwestycje przed 2016 rokiem? Wtedy nie było 500+. Gdzie technologie? Dodajmy, że za czasów rządów Tuska państwo jeszcze miało 57 miliardów złotych z prywatyzacji. Wystarczyło to na 0 technologii i 0 elektrowni jądrowych.
@hifiglator: dlatego pisałem o wystrzeleniu (i że nie do końca prawdziwa)
Ponadto nie za duże to pokłosie tej stymulacji jak po tylu latach wypłynęło.
W każdym razie ja nie o tym, tak w jakimś stopniu wpłynęło (bo jak pisałem inaczej pieniądze zostały skierowane, bardziej na konsumpcję, przynajmniej w pierwszym
Mama wniebowzieta ze inżyniera ma w domu, wszyscy wierzą że sukces to osiągną jak się wyrwą z powiatowki do miasta top5.
Mama potem w rodzinie i przed koleżankami lechta swoje ego jak to jej synuś jest krwa jego mac wybitna jednostka intelektualna (a wasz co? Na kurierce robi parobek? Taki przekaz
W dużej mierze dzięki ludziom typu Paszyk od technologii betonu to przez najbliższe lata nie będzie się zmieniać.
@too_late_to_be_true: Rozumiem o co chodzi, ale generalnie też zależy co rozumiesz przez specjalista. Na Zachodzie od dawna kupę absolwentów zarabia mało lub ciężko im znaleźć pracę, podczas gdy dobry budowlaniec pracę znajdzie zawsze. Jeszcze kilka lat temu śmiano się ze mnie
źródło: ui6gl8v2ntc41
Pobierz