Wpis z mikrobloga

#dzieci #rodzice #rodzicielstwo #ksiazki
Cześć. Mam syna 3,5 letniego nudzą mu się ksiązki typu: pucio, kici kocia, psi patrol i inne. Biblioteka przewertowana, brakuje już pomysłów. Opowiadam mu więc wymyślone historyjki inspirowane bajkami, wierszami itd ale powiem szczerze, że nie mam już siły wymyślać co wieczór co innego. Więc czy znacie jakieś książki ze sporą ilością treści, jakieś fajne opowieści, opowiadania dla dzieci w tym wieku ewentualnie trochę starszych? Próbowałem też serię Mikołajek ale chyba za młody jest, próbowałem też pierwszych czytanek ale też chyba za bardzo poważne/skomplikowane. Co czytacie/czytaliście swoim dzieciom w tym wieku? Szczerze to mam jakąś lukę między prostymi książeczkami dla maluchów a pierwszymi czytankami dla podstawówkowiczów. Co czytać w tym wieku?
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@lila626266363 taką ma fazę teraz, że jak się kładziemy to mnie męczy co wieczór żebym mu opowiadał o szpaku i robaku (taką serię historyjek wymyśliłem) ale już mi się nie chce i nie mam nowych pomysłów. Kryzys twórczy. I wole to zastąpić czytaniem czegoś fajnego
  • Odpowiedz
@Roger_Sososky1: nie wiem na ile się skupia, ale są takie serie jak 5-minutowe i 10-minutowe bajki, są uproszczone wersje klasycznych baśni, jest seria Mądra mysz - też króciutkie historyjki
Do tego jest taka fajna seria o emocjach na bazie Kubusia Puchatka
  • Odpowiedz
@moll: tak, kubusia puchatka też mamy, np: o wystraszonym prosiaczku, o nowym roku i cośtam o kłapouchym jak miał urodziny. Mądra mysz chyba nie czytaliśmy ale widziałem w biblio. dzięki
  • Odpowiedz
@Roger_Sososky1: U moich w tym wieku był szał ma książeczki bez czytania typu wyszukiwanki. Rzygałam nimi totalnie. Rok w lesie, rok w mieście (chyba najtrudniejsza z całej serii), rok w przedszkolu, rok na zamku itp. I jeszcze "Krasnoludki. Fakty, mity, głupoty" - tu jest trochę czytania, trochę śmiania. I seria wyszukiwanek z ulicy Czereśniowej. I ukochana seria o Basi ("Basia i..."), świetna dla dzieci i rodziców, zabawne scenki, trochę psychologicznego
  • Odpowiedz
@Roger_Sososky1: Jeszcze świetny jest "Żubr Pompik" - też cała seria. Bardzo mi się też podobał Tupcio Chrupcio, podobno nawet w formie kreskówki leci w TV, ale moim jakoś nie przypasował. I zarówno jako kreskówka (w starym dobrym stylu) jak i jako książka był też Parauszek, genialny :)
  • Odpowiedz
@Roger_Sososky1 do wymyślania głupich bajek może fajnie posłużyć LLM. Sam decydujesz o czym ma być, jakie przesłanie ma nieść.
Dla takiego młodego człowieka taka literatura będzie w sam raz. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Roger_Sososky1: u mnie wchodziły: Kubuś puchatek, Seria z pozdrowieniami Żyrafa, Nela (bo kolorowe), Przygody Larsa i Maii, Seria Mądra Mysz, książki z wydawnictwa Dwie(albo trzy) siostry pod ten wiek +1r
  • Odpowiedz