Aktywne Wpisy

JohnnyDoe +421

smutny_kojot +126
No i jest pierwsza świąteczna afera. Ale po kolei.
W mojej rodzinie jest od pokoleń wigilijny zwyczaj, że osoba lepiąca uszka do barszczu wkłada do jednego z nich orzeszek laskowy i gotuje normalnie razem z innymi. Potem przy stole wigilijnym osoba z rodziny, która trafi na uszko z orzeszkiem w środku, ma niby mieć szczęście w przyszłym roku. Uwierzcie albo nie, ale co roku są wielkie emocje o to, kto je wylosuje,
W mojej rodzinie jest od pokoleń wigilijny zwyczaj, że osoba lepiąca uszka do barszczu wkłada do jednego z nich orzeszek laskowy i gotuje normalnie razem z innymi. Potem przy stole wigilijnym osoba z rodziny, która trafi na uszko z orzeszkiem w środku, ma niby mieć szczęście w przyszłym roku. Uwierzcie albo nie, ale co roku są wielkie emocje o to, kto je wylosuje,

Wszystko zrobione, według tego poradnika. Nadal komunikat " Nie zdefiniowano głównego systemu plików"
https://linuxiarze.pl/podzial-dysku-uefi/#uefi
Na poprzednim laptopie wszystko poszło gładko i takich kombinacji nie robiłem.
/dev/sda1 biosgrub 500mb
/dev/sda2 ext4 / home 250GB
Toshiba satelite. Stary laptop. Nie idzie zainstalować Linuxa. Jak nie problemy z partycjonowaniem, to z bootowaniem.
#linux
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
"/"
I partycja to EFI, a nie biosgrub
@Zielony34: pewnie efi 32bitowe. Ja bym kilka bootloaderów wrzucił i zobaczył który działa albo uruchamiał bez
Generalnie potrzebujesz /dev/sda1 512mB z flagą boot (boot/grubefi) oraz /dev/sda2 z resztą miejsca, z punktem montowania /
@Zielony34: To w końcu / czy home? Komunikat wskazywałby na to, że nie ma partycji root.
@nostalgiwolf: Tu był mój błąd...
@NewEpisode @Kryspin013 @fervi @mccloud @G06DbT Temat do zamknięcia. Mam nadzieję, że bedzie bootowało.