Wpis z mikrobloga

@panczii: dosłownie moja obserwacja sprzed kilku lat. Nagle każda otyła znajoma miała problemy z tarczycą, prawdziwa plaga.
I wszystkie święcie przekonane, że jedzą tyle, co nic.

Tymczasem babeczka 155 cm wzrostu z prawie zerowym ruchem wcale nie musi jest tyle, co jej 180 cm chłop pracujący fizycznie, ale potrawy łatwiej na 2 dzielić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niektórzy ludzie najwyraźniej nie zdają sobie sprawy jak niewiele
  • Odpowiedz
Szkoda że w obozach koncentracyjnych nie było takich genetycznie grubych

@Kakaladze: Byli, to oni przeżyli. Ogólnie genetycznie grubi ludzie to premiowany gen w całej głodnej historii człowieka. Genetycznie grubi zazwyczaj nie są "grubi", tylko silni + często grubi, bo ich hormon glp-1 nimi steruje tak, jak natura chciała(człowiek według natury powinien z definicji łaknąć pożywienia, bo jego jest niewiele i powinien się zalewać gdy tylko może, bo zaraz i tak
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: zabawne, jak niektórzy podważają fizykę tym gadaniem. Oni tylko piją wodę, a tyją. Nie ma możliwości by tyć w deficycie kalorycznym. Nie ważne jaka choroba. Jeśli tyjesz, to znaczy, że przyjmujesz za dużo kalorii. Fizyki nie oszukasz. Jeśli potrzebujesz więcej energii niż przyjmujesz, to skądś musi ją organizm zabrać.
  • Odpowiedz
@assninja ja tak miałem w czasach szkolnych. Spora nadwaga, w szkole nie jadłem nic, na wf trochę ćwiczyłem. Ale niestety po szkole wpieprzałem sporo kanapek i 2 litry pepsi dziennie piłem. Twój kolega pewno podobnie robił.
  • Odpowiedz
@NauczonyRoboty no a jak ma się podjadanie do tego co napisałem, jeżeli jesz więcej kalorii niż przepali twój organizm to tyjesz, proste. Niektórzy mają zdolność przepalania wszystkiego, niektórzy mają tendencję do odkładania, ale nie ma możliwości by ktoś nie jadł i nie schudł
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: znam tylko jedna osobe ktora jest otyla przez rzeczywiste problemy zdrowotne, reszta albo jadla zdecydowanie za duzo albo technicznie normalnie, ale konsumowala nadmierne puste kalorie przez slodkie napoje i tluste dania. Z drugiej strony nadmierne laknienie tez jest zaburzeniem ktory moze miec zwiazek z zaburzeniami hormonalnymi, flora bakteryjna jelit itp. Wiec poza zwykla dieta najlepiej dodatkowo przyjrzec sie z bliska mozliwym zrodlom problemu
  • Odpowiedz
@editores: Nie, mogą potrzebować dużo mniej tego jedzenia żeby tyć, ale generalnie jedzą za dużo i przez to tyją. Termodynamiki nie oszukasz.

Czy mogą mieć trudniej ? Mogą, bo hormony rozwalone i cała gospodarka głodem, apetytem i sytością będzie porąbana, ale na końcu - jedzą więcej niż spalają. Tyle.
  • Odpowiedz