Czy ludzkość właśnie zrobiła pierwszy krok w stronę odkrycia życia pozaziemskiego? Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba skierował swoje zwierciadła na oddaloną o 124 lata świetlne egzoplanetę K2-18b i odkrył coś niezwykłego. W jej atmosferze wykryto obecność siarczku dimetylu (DMS) — związku chemicznego, który na Ziemi jest wytwarzany niemal wyłącznie przez organizmy żywe, głównie morskie mikroorganizmy.
To jeszcze nie dowód na istnienie życia, ale zdecydowanie jeden z najmocniejszych sygnałów, jakie kiedykolwiek zarejestrowano poza Układem Słonecznym. K2-18b może być planetą typu hycean — pokrytą oceanem i otoczoną bogatą w wodór atmosferą — co dodatkowo podsyca nadzieje astrobiologów.
@snorli12: czy wykryje to zobaczymy, bo DMS byl czesto znajdowany na kometach, ale rozwala mnie, ze jesteśmy w stanie zmierzyc dlugosc fali promieniowania i sprawdzic ile swiatla blokuje i na tej podstawie zdeterminowac, co jest emitowane w atmosferze pierdyliard kilometrow dalej, a na tej planecie są ludzie, co wolą chłopski rozum.
@snorli12: To jest powtórzenie odkrycia sprzed roku. Nowe info. Ale oczywiście polski opiniotwóczy internet ogłosił, że znaleziono Obcych. Oczywiście nie znaleziono.
WOW. Może będzie tam głowonóg albo jakiś pantofelek, a może nawet pływak żółtobrzerzek. I to tak blisko, tylko 124 lata świetlne. Fascynujące ( ͡°͜ʖ͡°)
@snorli12 przestań wierzyć w bajki, kosmos nie istnieje, jesteśmy wszyscy pod firmamentem o którym mówiły wszystkie wcześniejsze cywilizacje łącznie z Biblią
ale rozwala mnie, ze jesteśmy w stanie zmierzyc dlugosc fali promieniowania i sprawdzic ile swiatla blokuje i na tej podstawie zdeterminowac, co jest emitowane w atmosferze pierdyliard kilometrow dalej
@pasta_alla_carbonara: Mam tak samo - kilkadziesiat lat juz żyje i za każdy razem jak czytam o składzie atmosfery innych planet, to za każdym razem nie mogę w to uwierzyć ze ktoś, kiedyś, wymyślił sposób mierzenia tego i ze mamy technologie która
rozwala mnie, ze jesteśmy w stanie zmierzyc dlugosc fali promieniowania i sprawdzic ile swiatla blokuje i na tej podstawie zdeterminowac, co jest emitowane w atmosferze pierdyliard kilometrow dalej, a na tej planecie są ludzie, co wolą chłopski rozum.
@pasta_alla_carbonara: spektroskopia to już stara sztuczka, na chłopski rozum skoro działa do analizy składu podejrzanych proszków w bagażniku to dlaczego nie miałaby działać do analizowania odległych planet. I to światło i to
@snorli12 życie może być oparte na innej podstawie niż węgiel. Możliwe, że nawet w naszym układzie takie związki nie występują. Znalezienie też cywilizacji będącej w naszym stadium rozwoju lub niższej może być dość problematyczne. Nasza technologia porównywalna jest dla nich że znakami dymnymi, a oni sami, czyli obcy mogli rozwinąć inne metody komunikacji ze względu na warunki panujące w ich układzie słonecznym.
Sonda Voyager 1 to najdalej wystrzelona w kosmos rzecz przez człowieka, leci już kilkadziesiąt lat i odległość którą pokonała można ocenić na odległość którą pokonuje światło w jeden dzień. Czyli do tej planety leciałaby w h-j długo ( ͡°͜ʖ͡°)
Nie wiem jaki jest sens w ogóle marnować na to czas jeśli i tak nie da się tego potwierdzić. Nawet gdyby tam była na 100% inna cywilizacja to i tak to co obserwujemy to jest odległa przeszłość.
@mexxl nie wiemy do końca, czy może, na pewno energetycznie byłoby to o wiele bardziej kosztowne niż oparte na węglu. Warunki panujące w kosmosie raczej wszędzie są takie same. Nie ma powodu, żebyśmy się jakoś specjalnie wyróżniali. Nie ma również powodu, żeby obcy byli bardziej zaawansowani od nas pod względem rozwoju. Oczywiście mogą, ale nie muszą. Jednakże obowiazują ich takie same ograniczenia wynikające z praw fizyki, jak nas.
Nie sprzed roku, tylko sprzed 6 lat kiedy w atmosferze tej planety wykryto parę wodną https://pl.wikipedia.org/wiki/K2-18b Natomiast artykuł o wykryciu DMS jest dosłownie z wczoraj https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/adc1c8 i obiegł cały internet z prędkością światła A clickbaitowe tytuły w tradycyjnych mediach muszą być, bo inaczej takie newsy nigdy nie przebiłyby się przez zalew newsów o wojenkach polityczno-światopoglądowych i celebrycką papkę
@enten: "skoro działa do analizy składu podejrzanych proszków w bagażniku to dlaczego nie miałaby działać do analizowania odległych planet. I to światło i to światło..."
Te proszki z bagażnika bada się raczej metodą GC-MS (chromatograf gazowy sprzężony z detektorem mas).
To jeszcze nie dowód na istnienie życia, ale zdecydowanie jeden z najmocniejszych sygnałów, jakie kiedykolwiek zarejestrowano poza Układem Słonecznym. K2-18b może być planetą typu hycean — pokrytą oceanem i otoczoną bogatą w wodór atmosferą — co dodatkowo podsyca nadzieje astrobiologów.
#ciekawostki #nauka #astronomia #kosmos #ufo
źródło: temp_file5839620070188826184
Pobierz@pasta_alla_carbonara: Mam tak samo - kilkadziesiat lat juz żyje i za każdy razem jak czytam o składzie atmosfery innych planet, to za każdym razem nie mogę w to uwierzyć ze ktoś, kiedyś, wymyślił sposób mierzenia tego i ze mamy technologie która
@pasta_alla_carbonara: spektroskopia to już stara sztuczka, na chłopski rozum skoro działa do analizy składu podejrzanych proszków w bagażniku to dlaczego nie miałaby działać do analizowania odległych planet. I to światło i to
Czyli za kilkanaście lat odbiorą przemówienie Hitlera? #pdk :D
@snorli12: nie czytali trylogii „Wspomnienie o przeszłości Ziemi”? Ech...
ale nawet jeśli tam rzeczywiście są ufoudkowie to i tak za daleko ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Nie sprzed roku, tylko sprzed 6 lat kiedy w atmosferze tej planety wykryto parę wodną https://pl.wikipedia.org/wiki/K2-18b
Natomiast artykuł o wykryciu DMS jest dosłownie z wczoraj https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/adc1c8 i obiegł cały internet z prędkością światła
A clickbaitowe tytuły w tradycyjnych mediach muszą być, bo inaczej takie newsy nigdy nie przebiłyby się przez zalew newsów o wojenkach polityczno-światopoglądowych i celebrycką papkę
Te proszki z bagażnika bada się raczej metodą GC-MS (chromatograf gazowy sprzężony z detektorem mas).