Wpis z mikrobloga

Kwiecień
Obiektywna myśl

17 kwietnia
Nie ma krzywdy, nie ma winy

„Usuń przekonanie, że cię skrzywdzono, a odejdzie także poczucie krzywdy. Usuń poczucie krzywdy, a zniknie sama krzywda”. — Marek Aureliusz, Rozmyślania, 4.7

Słowo może mieć wiele znaczeń. Czasem jeden sens słowa jest obraźliwy, a inny — zupełnie niewinny. Ten sam wyraz oznacza zarówno akt seksualny, jak i doprawianie potraw pieprzem. Podobnie to samo zdanie powiedziane sarkastycznie będzie miało inną wymowę, gdy zostanie wygłoszone uszczypliwie i złośliwie.

Interpretacja uwagi lub słowa ma wielkie znaczenie. To ona robi różnicę między śmiechem a urażonymi uczuciami, między wybuchem kłótni a pojednaniem.

To dlatego tak ważne jest, aby kontrolować uprzedzenia i soczewki, z jakimi wchodzimy w interakcje. Jaką interpretację wybierzesz, gdy coś usłyszysz lub zobaczysz? W jaki sposób zwyczajowo interpretujesz czyjeś intencje?

Jeśli chcesz rzadziej czuć zdenerwowanie lub urazę, tak interpretuj słowa innych osób, by było to możliwe. Jeżeli będziesz wyciągać odpowiednie wnioski z zewnętrznych wydarzeń lub zachowań ludzi, znacznie zwiększysz prawdopodobieństwo uzyskania reakcji, na jakich Ci zależy.

#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm

Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"

Stoicki kanał discord: https://discord. gg/nCV4pV6w7X (usuń spację po kropce)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przydatny i cenny fragment stoicyzmu. Kiedyś już się na niego natknąłem, ale zniknął w odmętach pamięci, zepchnięty nieco przez inne cytaty.
Czyli, tak naprawdę, nie masz nic innego do roboty, jak tylko zmienić interpretację. Podobnie, jak w wielu innych przypadkach, gdy sprawy idą nie po twojej myśli, a nie masz możliwości zmienić ich biegu. Kiedy nie masz na coś wpływu, ponieważ jest to od ciebie niezależne, to możesz jedynie zmienić swój stosunek do
  • Odpowiedz
Przeczytałem i pierwsza myśl o zdechlakach psychicznych z Mirko. Podobnie w podstawówce mojego syna. Duża tablica z masą tekstu tłumaczący jak nie zostać ofiarą hejty. Choduje się słabych ludzi.
  • Odpowiedz
@itakisiak: ciekawe spostrzeżenia. Ale ja osobiście nie powiedziałbym, że praca z wyobrażeniami polega na samej zmianie interpretacji tego co się dzieje. Stoicy też mówili o weryfikowaniu swoich myśli w sposób logiczny czy mają one sens i na głębokiej przemianie hierarchii wartości. Dlatego ten cytat to tylko część większej układanki. Stoik przede wszystkim ceni sobie cnotę i ją uważa za największą wartość. Wynika to z poglądu na temat rzeczy zależnych i
  • Odpowiedz
@ZalgoZalgo: Bardzo bliskie jest to 9 zasadzie samotnej drogi Musashiego Miyamoto, a brzmi ona:
9. Nie miej pretensji do siebie ani do innych.

Jestem zaskoczony jak pewne założenia/ zasady z tak odległych czasowi i geograficznie kultur, potrafią ideologicznie i filozoficznie się przenikać.

9 zasad Drogi Wojownika i 21 zasad samotnej drogi, dla ciekawskich.
  • Odpowiedz