Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie czaje dlaczego niektóre firmy oferują tylko UoP. Byłem na b2b 10 lat i nigdy nie wziąłem wolnego z powodów zdrowotnych (albo wziąłem, ale odrobiłem innego dnia). Co prawda zdrowie dopisuje, ale były dni kiedy nie czułem się za dobrze, a i tak pracowałem. A teraz jak będę na uop (nie chciałem, tak się sprawy potoczyły) to normalnie będę brak l4 nawet na katar, bo skoro mogę to czemu nie.
Ba! Nawet urlopu nie brałem rocznie więcej niż 10-12 dni roboczych, kiedy na uop będę miał 20 (za 2 lata 26), bo nie potrzebuję tyle wolnego. A teraz będę musiał wziąć 20/26 bo inaczej przepadnie.

Sami sobie to robią nie oferujac b2b. Idioci. I jeszcze tracą mnóstwo specjalistów na rynku którzy na uop nigdy nie przejdą.

#programista15k #pracait #it

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peoplearestrange: g---o
Często jesteś na uop przez outsourcing i tyle
Zmiany stanowiska to wystarczy zmiana nazwy z progrmaista na projektant oprogramowania czy inne gowno

U mnie w robocie oferta była progrmaista a umowa na projektant aystsnet czy inne gowno co dowiedziałem się jak podpisywałem umowę bo tak właśnie obchodzili to a zakres jak zwykły dev

Tyle w temacie
  • Odpowiedz
Powyżej 10k brutto już się bierze b2b

@Czokoszok69: Ogólnie widzę, że nie za bardzo wiesz jak działa system podatkowy ale z KUPem spokojnie do 20k można na UoP być a z innymi zniżkami jak wiek do 26 lat, ulga na powrót albo przy wspólnym rozliczeniu z małżonkiem nawet ponad 30k można mieć.
  • Odpowiedz
@pietryna123: każdy ma w dupie PIP bo polskie sądy z gwoźdźiem w mózgu nie zasądzają odszkodowania większego niż 3 miesięczne pensje - po długiej batalii sądowej i zmarnowanym czasie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
odważny-nomada-70: Największy sukces zachodnich korpo to wmówienie młodym prostym chłopakom, że jak zrezygnują z UOP i całej ochrony jaką gwarantuje na rzecz B2B to są wielcy niezależni przedsiębiorcy xD
A później umowa, cyrografy, zakaz konkurencji i jazda do biura na B2B.

Gdy tylko ci przedsiębiorcy na B2B zaczeli robić dla kilku klientów naraz (główny powód B2B to taka opcja)
To co zrobiły korpo?
Powiedzieli, HOLA HOLA, tak nie będzie wracamy do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pracowałem w amerykańskiej firmie (Polski oddział) i ich dział prawny uważa, że oferowanie w Polsce b2b na warunkach zbliżonych do UoP to łamanie prawa i proszenie się o kłopoty. Ostatecznie wdrożyli b2b, ale nie ma w tej formule żadnych benefitów a stawka brutto taka sama więc nie ma chętnych :P
  • Odpowiedz