Wpis z mikrobloga

Poszukuję jakiegoś sposobu przewożenia dwóch rowerów swoim samochodem Alfa Romeo Giulietta w którym nie mam ani relingów, ani haka. W oczy rzuciły mi się tego typu rozwiązania jak uchwyty bagażnikowe zaczepiane pasami. Czy ktos to sprawdzał? Stabilnie trzyma?
Zalezy mi na bezpieczeństwie i żeby nie kosztował 2 tysięcy. Może ktos jest w stanie polecić rozwiązanie lub konkretny model.

Uchwyt rowerowy na klapę

Uchwyt rowerowy

#rower #samochody
danielbr3 - Poszukuję jakiegoś sposobu przewożenia dwóch rowerów swoim samochodem Alf...

źródło: image

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@danielbr3:
Lawety mają już tak samo miejsca, że dwóch rowerów nie zmieścisz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A na poważnie - ogólny konsensus jest taki, że uchwyty na klapę są beznadziejne. Ryzykujesz porysowaniem szyby i lakieru. Rowery wystają większym obrysem niż przy innych sposobach co zżera paliwo i zwiększa ryzyko ich ewakuacji. Bardzo ciężko zamontować je tak, aby nie przysłoniły świateł więc ryzykujesz mandatem. Problemy występują zwłaszcza
  • Odpowiedz
@danielbr3:
Mam Peruzzo Padova Steel 2, kupiłem używke za 300 zł. Śmigam z tym aż miło, ważne żeby była listwa pod koła, wtedy zamontujesz każdy rower. Jest wysoko, połowa roweru wystaje ponad dach, taki kompromis żeby nie zasłaniać lamp. Paski dobrze naciągnąć, po kilku kilometrach jeszcze raz naciągnąć i tyle, a no i przed zamocowaniem trzeba wyczyścić miejsca gdzie przylega guma żeby nic nie porysować.
  • Odpowiedz
@danielbr3: Jeździłem z czymś takim. Oprócz tego co napisał jackazz wyżej, to czasami bywa tak że napięte paski wpadają w rezonans i strasznie "bzyczą" trzeba pokombinować. No i spalanie w mojej corolli wzrosło o jakieś 2 litry na 100 km - przy prędkości 100 - 120 km/h. Poza tym bywa dosyć upierdliwe przy zakładaniu, szczególnie te paski które wchodzą pod klapę z boku.
  • Odpowiedz