Aktywne Wpisy
aleroc +60
myslicie ze gdyby hitler dzialal w polsce to tez by doszedl do wladzy w latach 30-40?
#historia
#historia

mozis +1008
Sasiad patola znowu zrobił sobie melinę z ziomkami w piwnicy w środku nocy, pech chciał że ma piwnicę centralnie pod pokojem w którym śpię, zgasiłem im światło (zapala się od zewnątrz) przekręciłem klucz tak żeby nie mogli wybić swoim i zostawiłem w drzwiach (chciałem złamać ale s------l sie nie dał a trza było pryskać), było darcie japy na całą klatkę, ktoś zadzwonił po milicję, otworzyli, tałatajstwo wywiezione na wytrzezwialke, sprawiedliwości stało się
Mam spore ubytki słuchu i może ja nie słyszę różnicy w słuchawkach między AKG 702 a Focal Bathys
Koniec końców najlepiej jest iść, posłuchać i samemu zweryfikować czy chcesz dopłacić.
@_TiniMini_: Zależy czy bierzemy pod uwagę audio jako ogół, czy wzmacniacze.
Różnice między wzmacniaczami (pomijając dosłownie najtańsze konstrukcje i te, które umyślnie kolorują sygnał, np. lampowe) są niewielkie, żeby nie powiedzieć minimalne.
Jeśli z kolei mówimy o słuchawkach czy kolumnach, to po prostu zacytuję to,
@MrXavery: Nie będzie.
@MrXavery: O ile jeden ze wzmacniaczy nie będzie zaprojektowany tak, aby umyślnie kolorował sygnał (o czym wspomniałem wyżej) to nie będzie. Nawet nie muszę słuchać żeby to wiedzieć, wystarczy coś, co ma dużo większą czułość na potencjalne różnice i jest niewrażliwe na wszelkie potencjalne zmienne (w przeciwieństwie do człowieka) - pomiary.
To w
@MrXavery: Ciekawi mnie o jakich różnicach piszesz. Przykład pierwszy z brzegu - wyobraź sobie dwa wzmacniacze, powiedzmy że jeden ma SINAD 95 dB a drugi 105 dB. W obu niska impedancja wyjściowa i liniowe pasmo przenoszenia. Czym objawią się różnice pomiędzy nimi i jak byś je opisał?
Na naszą percepcję dźwięku wpływa o wiele więcej czynników, niż sam ruch cząsteczek powietrza. Samopoczucie, pora dnia, stan zdrowia, a w przypadku sprzętu audio również jego cena, wygląd, marka
@cukru: Niby nie, ale żeby rozróżnić profil, to samo zniekształcenie musi być w pierwszej kolejności słyszalne. THD 1% we wzmacniaczu lampowym będzie brzmiało inaczej niż takie samo w tranzystorowym, ale nie wierzę w rozróżnialność np. konstrukcji hybrydowych, których SINAD jest podobny do czystych tranzystorów dobrej klasy. Harmoniczne - parzyste czy nie - będą po prostu niesłyszalne.
@MrXavery: Czy choć w jednym napięcie na wyjściu obu wzmacniaczy było dokładnie wyrównane?
@MrXavery: Jeśli nie wiesz, czy napięcie było identyczne, to skąd wiesz, że masz taką samą głośność?
Ależ nikomu nie każę tego robić do zwykłego odsłuchu. Jeśli jednak rzucasz tezę o