Wpis z mikrobloga

Pytanie do znawców - czy audio po kilka jak i kilkanaście, czy kilkaset tysięcy złotych naprawdę daje taki dobry dźwięk w porównaniu z jakimś wzmacniaczem za kilkaset złotych? Czy to podpada pod #audiovoodoo?

Mam spore ubytki słuchu i może ja nie słyszę różnicy w słuchawkach między AKG 702 a Focal Bathys
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@_TiniMini_: między sprzętem za 300 zł a 1500 zł będzie słyszalna większa różnica niż między takim za 5 a 15 tys. Potem wchodzą niuanse, które usłyszy tylko komputer. Jak nie jesteś jakimś wielkim audiofilem i masz problemy ze słuchem to zdecydowanie nie warto się pakować w superdrogi high-endowy sprzęt jeśli jesteś zadowolony z tego, co masz.
  • Odpowiedz
@_TiniMini_ tak jak kolega wyżej napisał. Między wzmakiem za 2k a 8k będzie przepaść. Między 10k a 20k różnice to niuanse i trzeba wiedzieć czego słuchać żeby to wyłapać. Większa różnica będzie w słuchawkach i głośnikach bo tam faktycznie jeszcze krzywa barwy będzie zupełnie inna między modelami.
Koniec końców najlepiej jest iść, posłuchać i samemu zweryfikować czy chcesz dopłacić.
  • Odpowiedz
Pytanie do znawców - czy audio po kilka jak i kilkanaście, czy kilkaset tysięcy złotych naprawdę daje taki dobry dźwięk w porównaniu z jakimś wzmacniaczem za kilkaset złotych?

@_TiniMini_: Zależy czy bierzemy pod uwagę audio jako ogół, czy wzmacniacze.
Różnice między wzmacniaczami (pomijając dosłownie najtańsze konstrukcje i te, które umyślnie kolorują sygnał, np. lampowe) są niewielkie, żeby nie powiedzieć minimalne.

Jeśli z kolei mówimy o słuchawkach czy kolumnach, to po prostu zacytuję to,
  • Odpowiedz
oczywiście że będzie xD nie wiem czego słuchałeś

@MrXavery: O ile jeden ze wzmacniaczy nie będzie zaprojektowany tak, aby umyślnie kolorował sygnał (o czym wspomniałem wyżej) to nie będzie. Nawet nie muszę słuchać żeby to wiedzieć, wystarczy coś, co ma dużo większą czułość na potencjalne różnice i jest niewrażliwe na wszelkie potencjalne zmienne (w przeciwieństwie do człowieka) - pomiary.

ale nawet w interfejsach audio jest to spora różnica

To w
  • Odpowiedz
oczywiście że będzie xD

@MrXavery: Ciekawi mnie o jakich różnicach piszesz. Przykład pierwszy z brzegu - wyobraź sobie dwa wzmacniacze, powiedzmy że jeden ma SINAD 95 dB a drugi 105 dB. W obu niska impedancja wyjściowa i liniowe pasmo przenoszenia. Czym objawią się różnice pomiędzy nimi i jak byś je opisał?
  • Odpowiedz
@MrXavery: Może rozwinę temat żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie chcę negować tego, że w porównaniu jakichś wzmacniaczy usłyszałeś kolosalną różnicę. Wierzę ci, nie widzę powodu dla którego miałbyś kłamać. Chciałbym natomiast poddać w wątpliwość, czy źródłem tej różnicy był sam dźwięk wzmacniacza.

Na naszą percepcję dźwięku wpływa o wiele więcej czynników, niż sam ruch cząsteczek powietrza. Samopoczucie, pora dnia, stan zdrowia, a w przypadku sprzętu audio również jego cena, wygląd, marka
cukru - @MrXavery: Może rozwinę temat żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie chcę negować...
  • Odpowiedz
SINAD nic nie mówi na temat profilu zniekształceń.

@cukru: Niby nie, ale żeby rozróżnić profil, to samo zniekształcenie musi być w pierwszej kolejności słyszalne. THD 1% we wzmacniaczu lampowym będzie brzmiało inaczej niż takie samo w tranzystorowym, ale nie wierzę w rozróżnialność np. konstrukcji hybrydowych, których SINAD jest podobny do czystych tranzystorów dobrej klasy. Harmoniczne - parzyste czy nie - będą po prostu niesłyszalne.
  • Odpowiedz
@cukru tyle lat ile siedzę w audio to wykonałem już z milion ślepych testów. I nie mówię tu o tym że była różnica bo eq było włączone xD jest różnica między audiovoodoo i p----------m o lepszym kablu ethernetowym a faktyczniej różnicy w brzmieniu wzmacniaczy czy interfejsach audio.
  • Odpowiedz
tyle lat ile siedzę w audio to wykonałem już z milion ślepych testów.

@MrXavery: Czy choć w jednym napięcie na wyjściu obu wzmacniaczy było dokładnie wyrównane?

I nie mówię tu o tym że była różnica bo eq było włączone
  • Odpowiedz
@cukru nie wiem czy napiecie było takie samo bo od strony „fizycznej” do tego nie podchodzę. Ważne że mam taką samą głośność a potem słucham jeszcze na różnych aby to nie wypłynęło na opinię i tyle. 99% osób po zakupie też nie będzie się bawiło w wyrównywanie napięcia. Ma być plug n play i tyle.
  • Odpowiedz
nie wiem czy napiecie było takie samo bo od strony „fizycznej” do tego nie podchodzę. Ważne że mam taką samą głośność

@MrXavery: Jeśli nie wiesz, czy napięcie było identyczne, to skąd wiesz, że masz taką samą głośność?

99% osób po zakupie też nie będzie się bawiło w wyrównywanie napięcia. Ma być plug n play i tyle.

Ależ nikomu nie każę tego robić do zwykłego odsłuchu. Jeśli jednak rzucasz tezę o
  • Odpowiedz
@MrXavery Polecam zgłosić się do Richarda Clarka i spytać się czy wciąż oferuje 10000 dolców za rozróżnienie dwóch wzmacniaczy w ślepym teście.
  • Odpowiedz