Wpis z mikrobloga

Prawilnie przypominam, że jesteśmy krajem:

1. Który ma najniższe metraże w całej UE. W ciągu ostatnich 20 lat... spadły.

2. Gdzie prawie cała giełdowa deweloperka jest w rękach prywatnych, międzynarodowych korporacji. Z niewielkim udziałem Polski.

3. Gdzie nie istnieje budownictwo państwowe. W zasadzie żadne, bo wybitnie uderzałoby w interesy podmiotów z pkt. 2., co jest fenomenem na skalę całej UE.

4. Gdzie "ministerstwo rozwoju i technologii" zajmuje się głównie sprawami prywatnych deweloperów, których zupełnie otwarcie nazywa "kołem zamachowym gospodarki", a olewa np. kwestię sztucznej inteligencji i limitów na chipy nałożony przez USA jak na kraj trzeciego świata.

5. W którym skasowano wszystkie, sensowne normy architektoniczne, przekonując że Polacy po prostu lubią ślepe kuchnie z wyciągiem mechanicznym oraz jednostronne kurniki na bazie tramwaju - a co nawet za Gierka uznawano za przegięcie pały.

6. W którym panuje jakaś dziwna umowa pompowania deweloperki, która jest ponadpartyjna i przechodzi nawet w otoczeniu aresztowań niektórych posłów niedawnej koalicji a obecnej opozycji XD

7. Gdzie minister finansów cichaczem pacha REITy, które oznaczają wykup tego co zostało przez niemieckie fundy - co by podnajmować potem Polakom.

8. Gdzie mimo świadomości potężnej spekulacji na mieszkaniach w dużych miastach, w których do 70% transakcji stanowili tzw. "inwestorzy" - Sejm odrzuca projekt opodatkowania tej patologii w pierwszym czytaniu.

9. Wreszcie który w wyniku m.in. wszystkiego powyżej - ma najgorszą demografię w UE i jedną z najgorszych na świecie, a politycy udają, że to się nie dzieje.

Dalej mi się nie chce XD Ale tak no w skrócie.

#nieruchomosci
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl Zaraz przyjdzie jakiś udup i zacznie tłumaczyć, że to przecież jest wolny rynek i jak nie chcesz to nie musisz kupować tylko wynajmować jak to robio Niemcy xD (oczywiście szerokim łukiem omijając fakt, że wynajmują mieszkania komunalne).

U nas najpierw sprywatyzowano mieszkania komunalne za bezcen praktycznie pozbywając państwo zasobów komunalnych. Potem okazało się że wielu ludzi nie stać było kredyt hipoteczny, dlatego poprzedni rząd platformy wprowadził programy dopłat do rat kredytów
  • Odpowiedz
@mickpl Po prostu polska jest krajem dla ciemciembiorców, a nie dla zwykłych ludzi.

Ciemciembiorcom prawie zerowe zusy, prawie zerowe składki zdrowotne. Zwolnienia z podatków i granty na wszytsko oraz tarcze i zapomogi bezzwrotne.

Ciemciembiorcy stworzyli sobie własną kastę i rynek.
Dzięki słabej demografii naród polski zostanie całkowicie
  • Odpowiedz
5. W którym skasowano wszystkie, sensowne normy architektoniczne, przekonując że Polacy po prostu lubią ślepe kuchnie z wyciągiem mechanicznym

@mickpl: Co jest w tym nie tak? Mam otwartą kuchnie, bo tak wolałem, ale jakbym ją zabudował byłaby zamknięta z wyciągiem mechanicznym i nie marudzę. Działa to o wiele lepiej niż w bloku z wielkiej płyty w którym się wychowałem. Co mi z tego że jest okno jak homeopatyczna wentylacja grawitacyjna
  • Odpowiedz
  • 150
@mickpl prawilnie przypominam że jesteśmy wygaszanym kondominium gdzie z niegramotnych tubylców (teraz podniecających się 'prezydenckim' teatrzykiem) zanim całkiem znikną trzeba wycisnąć ile się da.
  • Odpowiedz
5. W którym skasowano wszystkie, sensowne normy architektoniczne, przekonując że Polacy po prostu lubią ślepe kuchnie z wyciągiem mechanicznym oraz jednostronne kurniki na bazie tramwaju - a co nawet za Gierka uznawano za przegięcie pały.

@mickpl: Mieszkaniec takiego kurnika here (14m2) i stwierdzam, że ani trochę nie lubię tego ale nie stać mnie na nic lepszego jeśli chcę cokolwiek odkładać i korzystać jakkolwiek z życia pomimo zarabiania 10k brutto. Cóż
  • Odpowiedz
@destruktiv_komando:

Zara zara, przecież właśnie wprowadzają ze się nie wybudujesz jeśli nie masz mniej niż 1,5 km do szkoły

Tyle, że to wcale nie musi być 1500m i gminy sobie mogą same zaplanować odległość, może nawet się to różnic między dzielnicami
  • Odpowiedz
@destruktiv_komando bo to taka afera z d--y, te przepisy wprowadzają nakaz uchwalenia przez wszystkie samorządy "planów ogólnych" najpóźniej do końca tego roku. Ten zapis o odległości 3 km (poza miastami) i 1,5 km (w mieście) jest w ramach wytycznych, ale nie są one w żaden sposób obowiązkowe, taki standard, który można, ale nie trzeba wpisywać do planu ogólnego. Każda gmina sama decyduje co będzie w jej planie ogólnym, w większości już
Templar - @destruktiv_komando bo to taka afera z d--y, te przepisy wprowadzają nakaz ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@Templar:

Ale jest tam jeden mocno centralistyczny punkt: to minister ustala sposób obliczania „chłonności terenów niezabudowanych” oraz „zapotrzebowania na nową zabudowę”.

Jeżeli te parametry nie będą spełnione to zero nowej zabudowy nowych stref.

Idea ogólnie Ok tylko dlaczego taka centralnie sterowana.
  • Odpowiedz
@awakening88: chyba lepiej już robić w państwowej fabryce gówna i smrodu, niż w prywatnej fabryce gówna i smrodu za "atrakcyjne wynagrodzenie".
W prywatnej zawsze za wolno, za słabo, wszystko liczone co do grosza, oczywiście pracownikom, bo uciemiężony przedsiębiorca musi zakupić czwarty kurnik dla syna Oskara.
  • Odpowiedz
@awakening88: dokładnie o to chodzi. Żeby było zero cieciembiorców. Nikomu nie chodzi o to, żeby po prostu uczciwie dokładali do wspólnego koszyka, tylko chcemy wygonić sól ziemi i kwiat narodu z kraju.
  • Odpowiedz
5. W którym skasowano wszystkie, sensowne normy architektoniczne,

@mickpl: Nie.

Wczoraj pokazywałem partnerce statystykę. Od 2021 r. architekt starał się o pozwolenie na budowę, wymieniłem z nim w tym okresie 142 maile (screen). W końcu po długich boksowaniach się z urzędami, uzgodnieniach dot. zjazdu, przesuwania ścian nośnych o 7 cm (czyli wyjebmy wszystko od fundamentu po dach i zbudujmy 7 cm dalej!), poszerzania korytarzy ze 113 cm na 120 cm itd.
Olek0808 - >5. W którym skasowano wszystkie, sensowne normy architektoniczne, 
@mickp...

źródło: maile

Pobierz
  • Odpowiedz