Mirki z #elektronika piszę tutaj bo wiadomo na elektrodzie się boję xD
Odebrałem mieszkanie i jest w nim taki szajski zwykły domofon z lichą sluchaweczką, ale przy drzwiach wejściowych jest panel z kamerą wideo + na słuchawce w każdym mieszkaniu informacja, że można podłączyć wideofon. I teraz pytanie- na jaki wideofon mogę zmienić ten co mam? Jako janusz pytam czy na każdy ekranikowy czy musi być tej firmy Fermax czy nawet jakiś tylko jeden konkretny model tej firmy? ktoś to ogarnia?:)
@AfterPartyBarty: Tzn tu nie chodzi o drzwi wejściowe do mieszkania tylko o Domofon w bloku wielopiętrowym. Że tą słuchawkę ze zdjęcia można zmienić na np to
@Beszczebelny: na 100% musi to być konkretny model, tego producenta. Wejdź na wskazaną stronę i się rozejrzyj. A jeszcze lepiej spytaj kogoś, kto tym budynkiem administruje.
@Beszczebelny: tak zarabiaja producenci domofonow, placisz raz (w czynszu) za instalacje a pozniej jeszcze zbieraja kase od lokatorow, w moim przypadku naklejka na sluchawce ze jak zaplace to bede mogl otwierac aplikacja w telefonie
@Jarek_P: tak tak widziałem też, + 80zl przesyłka + trzeba dokupić zestaw montażowy. W Polsce od ręki to po 1000+. Trochę żenada ;D Na razie odpuszczam temat, może jakieś uzywane się pojawią :)
@JestemKaspi @Beszczebelny @JestemKaspi A najlepiej to się zarabia na takich jak OP. Pół roku po odbiorze budynku wymieniam na koszt wspólnoty centralkę, panel zewnętrzny czy rozdzielacze piętrowe które się uszkodziły przy próbie samodzielnej wymiany - a wtedy cena katalog + wymiana + diagnostyka. Czasem lepsza kasa wychodzi niż na samym montażu. Innym dobrym rozwiązaniem jest wyłączenie wtedy rękojmi za system wideodomofonu na całym budynku - 5 lat spokoju, niech
Odebrałem mieszkanie i jest w nim taki szajski zwykły domofon z lichą sluchaweczką, ale przy drzwiach wejściowych jest panel z kamerą wideo + na słuchawce w każdym mieszkaniu informacja, że można podłączyć wideofon.
I teraz pytanie- na jaki wideofon mogę zmienić ten co mam? Jako janusz pytam czy na każdy ekranikowy czy musi być tej firmy Fermax czy nawet jakiś tylko jeden konkretny model tej firmy? ktoś to ogarnia?:)
#pytanie #pytaniedoeksperta #elektrotechnika #elektryka #mieszkaniedeweloperskie
źródło: Screenshot 2025-04-17 at 10-36-56 Facebook
PobierzPoszukaj doorbell cam
@AfterPartyBarty: Tzn tu nie chodzi o drzwi wejściowe do mieszkania tylko o Domofon w bloku wielopiętrowym.
Że tą słuchawkę ze zdjęcia można zmienić na np to
źródło: Screenshot 2025-04-17 at 10-59-02 MONITOR VEO-XS 4 3 DUOX PLUS FERMAX
Pobierz@Jarek_P: @JestemKaspi jest tak jak mówicie, już dopytalem. Szalone to jest o.0 Monitorek do tego zestawu kosztuje ponad 1000zł xD
@Jarek_P: tak tak widziałem też, + 80zl przesyłka + trzeba dokupić zestaw montażowy. W Polsce od ręki to po 1000+. Trochę żenada ;D Na razie odpuszczam temat, może jakieś uzywane się pojawią :)
A najlepiej to się zarabia na takich jak OP. Pół roku po odbiorze budynku wymieniam na koszt wspólnoty centralkę, panel zewnętrzny czy rozdzielacze piętrowe które się uszkodziły przy próbie samodzielnej wymiany - a wtedy cena katalog + wymiana + diagnostyka. Czasem lepsza kasa wychodzi niż na samym montażu.
Innym dobrym rozwiązaniem jest wyłączenie wtedy rękojmi za system wideodomofonu na całym budynku - 5 lat spokoju, niech